Matematik

Hvor mange procent vokser og aftager y

10. januar 2011 af xNhiiNguyen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Givet: y=f(x)=23*x^1,8

Hvor mange procent vokser y, når x vokser 5%

Hvor mange procent vokser y, når x vokser 10% 

Hvor mange procent vokser vokser y, når x vokser 12%

Hvor mange procent aftager y, når x aftager 5 %

Hjælp tak!! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. januar 2011 af Benjamin O (Slettet)

Prøv og indsæt nogle tal for x, og igen hvor du har "øget" x med 5 % , så kan du se hvor mange procent y stiger. For du vil alligevel på det samme svar , ligemeget hvilket tal du putter på x's plads.


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Funktionen er en potensfunktion af formen f(x) = b * xa, som har den egenskab, at når x ganges med et tal k, ganges f(x) med ka.


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. januar 2011 af mathon

dvs

                         (1+ry) = (1+rx)1,8

.........

                         1+ry = (1+0,05)1,8 = 1,09179

                         ry = 0,09179 = 9,179%

                      


Svar #4
11. januar 2011 af xNhiiNguyen (Slettet)

 Ok tak Mathon. 

Men hvordan kan det være du først siger plus 1, og ved resultatet minusser? Det forstår jeg ikke helt


Brugbart svar (2)

Svar #5
11. januar 2011 af mathon

                   y2/y1 = (x2/x1)1,8

                   (y1+Δy)/y1 = ((x1+Δx)/x1)1,8

                   1+Δy/y1 = (1+Δx/x1)1,8

                   1+ry = (1+rx)1,8 

                   ry = (1+rx)1,8  - 1


Svar #6
12. januar 2011 af xNhiiNguyen (Slettet)

 ok tak!. 

Nu forstår jeg bedre opgaven. Men hvordan skal man så lave den når det er omvendt, at den ikke vokser længere, men aftager?


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

#6:

Lad os nu sige, at et tal x vokser med 5 %. Det svarer til at skrive x * 1,05

Hvis x aftager med f.eks. 7 % skriver du x * 0,93

Med andre ord svarer k til 1 + den procentvise stigning (som er negativ, når der er tale om et fald) som decimaltal. Dvs. hhv. 1 + 0,05  = 1,05og 1 + -0,07 = 0,93


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. januar 2011 af mathon

            ry = (1+(-0,05))1,8 - 1

            ry = 0,951,8 - 1

            ry = -0,088194 = -8,8194%


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

hvordan kan det egentlig være b ikke har nogen indflydelse på væksten? jeg forstår det er udgangspunktet, men hvis du tager tallet for b med, som her er 23, vil y jo også blive større til en bestemt ændring i x, i forhold til hvis b ikke er med.

vist lidt snørklet forklaret, men jeg håber I forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. april 2011 af Anxyous (Slettet)

b har en betydning for den absolutte vækst, men ikke for den relative vækst, som her behandles.


Skriv et svar til: Hvor mange procent vokser og aftager y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.