Matematik

Hvordan redegører man for en lineær sammenhæng?

16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Jeg ved at i en lineær sammenhæng af formlen y=ax+b og at a er hældningen mens b er skæringspunktet på y-aksen. Mit problem er at jeg ikke kan redegøre for den hvis den omfatter tal. Jeg kan give et eksempel.

Der kommer hul i en lasbil med olie. Olien løber ud af den og dermed får vi at oliemængden som er i lastbilen er funktion af tiden givet ved: O(t)= -10+70

Hvordan skal jeg så gøre rede for hvad forskriften fortæller om oliemængden?


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Sålænge der mangler et t, bliver det svært at sige nogetsomhelst.

Mon ikke der skulle have stået

O(t) = 10t +70

Der skal jo være et led, der skaber sammenhæng mellem hvor meget olie der er løbet ud og hvor meget tid, der er gået.

Hvis det havde været O(t) = 10t + 70 er sammenhængen, at der løber 10 liter ud pr tidsenhed og der var løbet 70 liter ud, da stopuret blev startet.

Om igen ;-)


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det skal nok være

O(t) = -10t + 70

som det også blev antydet i #0 , eftersom olien løber ud af tanken, og O(t) står for mængden af olie i tanken til tiden t. Hældningskoefficienten -10 fortæller så, at oliebeholdningen mindskes med 10 olieenheder pr tidsenhed. Til tiden t = 0 er der 70 olieenheder i tanken.


Svar #3
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #2: Hvordan kan der være 70 olieenheder i tanken? er det ikke omvendt? altså at 70 olieenheder flyder ud af beholderen ved tiden 0 som der understreges i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Måske du kan starte med at fortælle os, hvordan forskriften egentlig ser ud. Der er en tastefejl i dit udtryk i #0, og #1 og #2 har lidt forskellige versioner af, hvordan det nok skal se ud.

Ifølge opgaven er O(t) mængden af olie, der er tilbage i tanken til tiden t.


Svar #5
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#4: Jeg beklager! men jeg har lavet en tastfejl og den forskrift som I selv er nået frem til er fuldstændig korrekt :) Har forstået jeres redegørelse af forskriften nogenlunde men jeg vil gerne forstå den fuldt ud!


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så svar venligst på spørgsmålet i #4. Hvordan ser forskriften så ud?


Svar #7
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

forskriften er O(t) = -10t + 70


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er jo så, som jeg antog i #2. Benyt forklaringen i #2.


Skriv et svar til: Hvordan redegører man for en lineær sammenhæng?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.