Matematik

Differential? hastig hjælp

17. januar 2011 af Amandakjel (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa

Jeg har fået en opgave som lyder.

Undersøg hvilke af grænseværdierne lim f(x), lim f(x), lim f(x), der eksisterer:
x -> a^+ x-> a^- x->a

a) a=0 og f(x) = x^2-2 for x<0
                               x-2 for x>0

håber nogen kan hjælpe, da jeg skal aflevere i morgen , please

Med venlig hilsen

Amanda <3
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt x = a i de to udtryk for f(x) og afgør, om udtrykkene har samme værdi.

Grænseværdierne fra højre og venstre eksisterer helt oplagt, da der ikke er nogen problemer ved at udregne de to udtryk for x = a = 0. Det eneste spørgsmål er så, om de to udtryk har den samme grænseværdi.


Svar #2
17. januar 2011 af Amandakjel (Slettet)

Andersen, jeg forstår bare ikke helt hvordan jeg skal beregne det.

Jeg har prøvet nogen i denne her stil, men jeg ved slet ikke om det er rigtigt .

f(x) = x^2 - x        x<0
         x-2              x>0

f(0) = 0^2 - 0 = 0

lim f(x) = 2 * 0 = 0
x->0^+

Jeg er virkelig i tvivl ,


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har

lim(f(x) , x→0-) = 02 -2 = -2

lim(f(x) , x→0+) = 0 -2 = -2

Funktionen har samme grænseværdi for x gående mod 0 fra venstre som for x gående mod 0 fra højre. Den er derfor kontinuert for x = 0, og lim(f(x) , x→0) eksisterer og er lig med -2 .

I #0 skrev du x2 -2 for forskriften for x < 0 ; i #2 skrev du x2 -x . Jeg har antaget, at forskriften i #0 var korrekt.


Svar #4
17. januar 2011 af Amandakjel (Slettet)

hvad med den sidste grænseværdi som x->a... x gående imod a

er svaret så at, de to grænseværdier eksisterer ? eller hvordan er det jeg skal svare? En bestemt måde eller ?

Tusind tak :) det var virkelig en hjælp.


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg har jo forklaret om den sidste grænseværdi i #3 .

Grænseværdierne fra venstre og højre eksisterer, og da de er lig med hinanden, eksisterer grænseværdien for x gående mod 0. Funktionen er kontinuert for x = 0.


Svar #6
17. januar 2011 af Amandakjel (Slettet)

Andersen bare lige for at være helt sikker ...

Skal jeg så svare at grænseværdien x gående imod 0 eksisterer .. eller er det grænseværdien fra venstre og højre der eksisterer ?


Skriv et svar til: Differential? hastig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.