Matematik

Bestem omkreds som funktion af x, når arealet af området er 12

17. januar 2011 af One_Smash (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa!

Jeg sidder her med min sidste opgave i min aflevering, og er gået i stå.. Jeg har kigget på et tidligere forumindlæg med samme opgave, men synes ikke jeg forstod, hvad der blev gjort, så tænkte lige, jeg ville spørge her :) -

opgaven lyder:

Bestem omkredsen som funktion af x, når arealet af området er 12.

Arealet er givet ved: T = 2xy + x2

Omkredsen er givet ved: O = 6x + 2y

Jeg kan regne ud, at 12 skal sættes ind på T's plads, så den hedder: 12 = 2xy+x2

Hvordan isolerer jeg y? :) Er det ikke næste trin?

Hilsen Mette - Det haster forresten en lille bitte bitte smule (host)

Har vedhæftet opgaven, hvis dette skulle være nogen hjælp :)

Vedhæftet fil: figur+opgave.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Omkredsen er ikke korrekt. De to sider DC og BC er hver diagonal i et kvadrat med sidelængde x, eller hypotenuse i en ligebenet retvinklet trekant med katete x.

Størrelsen y isoleres af udtrykket for T og indsættes så i det korrekte udtryk for O .


Svar #2
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Jeg tænkte nok, der var noget galt der.. Jeg regnede bare med, hvad de andre sagde var rigtigt -.-

Hvad er det rigtige udtryk for O så? 2y + √(x^2+x^2)  ?

Ellers er jeg blank :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke korrekt. Der er tre sider i rektanglet, der indgår i figurens omkreds, og så de to hypotenuser. Brug Pythagoras til at bestemme hypotenusen i en retvinklet ligebenet trekant med katete x .


Svar #4
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Eller: 2y + 2*√(x^2+x^2) **


Svar #5
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Begge kateter er jo x lang.. pythagoras sætning hedder: a2+b2 = c2    -  Hvis det ikke er x2+x2 = c2 , ja så ved jeg det sgu ikke O_o


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt for hypotenusen. Det skal reduceres lidt og så lægges til de relevante sider i rektanglet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2011 af Knotz (Slettet)

For de to små retvinklede trekanter gælder der at:

2x2 = c2

c = √(2x2)

Derfor er omkredsen:

O = 2y + 2x+ 2√(2x2) = 2(y + x + √(2x2))

Og vi indsætter, som du siger, 12 i arealformlen og isolerer y:

12 = 2xy + x2

12 - x2 = 2xy

y = (12 - x2)/2x

Og så er alt du mangler at indsætte udtrykket for y i omkredsformlen og så har du omkredsen som funktion af x


Svar #8
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Så det jeg skrev i svar 4 var rigtigt? :)

Så må omkredsen jo være givet ved: 2x+2y+2√(2x2)

Hurra :) Lad mig se om jeg ikke kan løse resten selv nu.. Ellers vender jeg straks tilbage
 


Svar #9
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Ja okay, du kom mig lige i forkøbet der. Men godt vi er enige :D

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nu er √(x2) = x , så

O = 2x + 2y + 2x·√2 = 2x·(1+√2) + 2y


Svar #11
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Prikken over i'et.. TI-interactive brød sammen og nu er hele min aflevering væk :'(


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du har jo stadig hjælpen her i tråden. Alle udregninger kan foretages manuelt.


Svar #13
17. januar 2011 af One_Smash (Slettet)

Jaa, det er rigtigt :) Men det her var jo kun én af opgaverne.. Nå.. Men der er ikke andet for end at starte forfra.. Nu ved jeg i det mindste hvordan det hele skal gøres :)

Tak for hjælpen begge to :)


Skriv et svar til: Bestem omkreds som funktion af x, når arealet af området er 12

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.