Matematik

ligninger med x i nævneren

18. januar 2011 af kittkitt (Slettet) - Niveau: 9. klasse

har forsøgt mig længe med den her, ganget igennem med  x, sat parenteser og hævet nogle andre. Kunne godt bruge lidt hjælp

6(x-6)/4x = -3(x-3)+5x-35

Bare et hint til at hvordan jeg skal starte????

oki, jeg strander på

6x  - 36 = 4x (2x-26)???


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2011 af NejTilSvampe

 Gang alle parenteserne ind. Og gang så med 4x på begge sider. Så burde du have en ganske almindelig ligning.


Svar #2
18. januar 2011 af kittkitt (Slettet)

x= -10?


Svar #3
18. januar 2011 af kittkitt (Slettet)

holder det  x = -10???


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. januar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

http://www.quickmath.com/webMathematica3/quickmath/equations/solve/basic.jsp

 sæt ligningen ind under solve og skriv x under for.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2011 af NejTilSvampe

 6(x-6) /4x = -3(x-3) + 5x -35

(6x-36) / 4x = -3x+9 +5x -35

6x -36 = -12x^2 + 36x + 20x^2 -140x = 8x^2 -104x

8x^2 - 110x +36 = 0

Løs 2. gradsligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. januar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

 i 9.klasses pensum indgår andengradsligninger ikke længere. Det kommer først i 1.g, medmindre den givne lærer har valgt at tage dette op som et lille emne. (ovennævnte gælder også trigonometri med brug af cosinus, sinusrelationen er med i pensum)

Så det kunne være at en forklaring på dette ville være på sin plads :)

Da jeg begyndte på andengradsligninger, læste jeg en del på nettet (grundet at jeg stadig går i 9'ende).//en alm. andengradsligning kan skrives på denne form (standard formen)
//ax2 + bx + c = 0
//Hvis ligningen er skrevet sådan, kan den løses ved hjælp af dette rutediagram. Hvis ikke den er skrevet sådan må du først isolere alt på venstre side af =

Rutediagram:

Start med at definere
1 Hvad er a?
2 Hvad er b?
3 Hvad er c?

Beregning:
4 Beregn diskriminanten(d) = b2 - 4*A*C
5 er d mindre end 0
Hvis JA så kan andengradsligningen ikke løses, hvis NEJ, så kan den løses.
6 Er d = 0 ?
Hvis ja brug da 7-8 hvis nej gå til 9-11

7 Beregn x = (-b+(d^0,5))/2a
8Der er én løsning: x

9 Beregn Alpha ved hjælp af
X1 = (-b+(d^0,5))/2a
10 Beregn Beta ved hjælp af
x2 = (-b-(d^0,5))/2a
11 Skriv: Der er to løsninger x1(alpha) og x2(beta)

d<0 ingen løsning

d=0 én løsning

d>0 2 løsninger

d<0 så ligger parablen "over" x-aksen

d=0 parablen skærer kun x aksen ét sted, i parablens toppunkt(eller bund:P)

d>0 parablen skærer x-aksen 2 steder

b-leddet rykker parablen enten mod højre eller venstre i koordinatsystemet

Beskrivelse af hvordan parablen ændrer form og placering ved forskellige værdier af a, b og c.

a: Bestemmer hvor benenes bevæger sig hen, hvis a = 0 er parablen vandret, hvis a er større end 0 peger benene op af, hvis a er mindre end 0 peger benene ned af.

b: Bestemmer hvor på y-aksen toppunktet er, hvis b=0 ligger toppunktet p (0,0) hvis b er mindre end nul bevæger den sig ned af y-aksen, og hvis b er større end 0 bevæger den sig op af y-aksen.

c: Bestemmer på hvilken side af y-aksen toppunktet ligger. Hvis den c = 0 ligger den på y-aksen hvis den er større end nul vil den bevæge sig ned mod venstre, hvis c er mindre end 0 vil den bevæge sig ned mod højre. Bevægelsen fra -10 til +10 vil man se en bevægelse der tegner en sur mund ;).


Svar #7
19. januar 2011 af kittkitt (Slettet)

tusind tak for hjælpen - det er godt nok noget over mit niveau, har ikke lige modtaget undervisning i det endnu, tror det er en fejl at den har sneget sig ind i min opgave?!! Men tak!!!!


Skriv et svar til: ligninger med x i nævneren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.