Kemi

Oxidation ethanol etc.

19. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Hej!

Jeg har lavet et forsøg med alkoholer, hvor følgende tre alkoholer reagerede ved anvendelse af NaOH og kaliumpermanganat som katelysator.

Ethanol

Propan-1-ol

Propan-2-ol

De første to er primære og den sidste er sekundær. Jeg skal afstemme reaktionerne, men jeg kan virkelig ikke finde ud af det.

Jeg skal afstemme dem som redox ved jeg, men jeg er lidt blank.

Er det nogle, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af JW09496 (Slettet)

Håber dette notat kan hjælpe....

Vedhæftet fil:Kemi.PDF

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 #0:

Kan du finde ud af at afstemme redoxreaktioner?


Svar #3
19. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Normalvis kan jeg godt - men jeg er lidt usikker på, hvordan man gør med alkoholer, min lærer har ikke gennemgået det. Fx propan-1-ol skal igennem to oxidationer ikke, men hvordan det lige skal ske ved jeg ikke. Jeg ved godt, at den skal blive til en aldehyd, hvilket i dette tilfælde bliver propanal og dernæst propansyre. Så langt er jeg med.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2011 af mathon

                            +7                  -1                                 +6                   +1          
                           MnO4-    +   R-CH2OH               --->   MnO42-   +   R-CHO    + 
                                               primær                           NaOH
                                                               alkohol

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Du skal bare se på, hvilket carbonatom der reduceres / oxideres. Så gør du som normalt.


Svar #6
19. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Uha, jo okay. Jeg prøver lige igen, jeg tror jeg er ved at forstår det - eller på vej i hvert fald :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2011 af mathon

                           +7                     0                                     +6                    +2          
                           MnO4-    +   R1-CHOH-R2               --->   MnO42-   +   R1-CO-R2    + 
                                               sekundær                             NaOH
                                                               alkohol

 


Svar #8
19. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

R er en CH3 molekyle, ikke sand?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2011 af mathon

    ethanol = CH3-CH2OH
    propan-1-ol = C2H5-CH2OH
    propan-2-ol = CH3-CHOH-CH3


Svar #10
19. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Okay, det var da slet ikke så svært egentlig! :-)

Er i gang med at afstemme dem, og det produkt jeg får fra propan-1-ol oxiderer jeg vel bare videre?


Skriv et svar til: Oxidation ethanol etc.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.