Matematik

Bestem monotoniforhold, værdimængde og koordinatsæt til tangenter:

22. januar 2011 af hropmand (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er bestemt ved:
f(x)=x^3-5x^2+3x , xe [-1;4]

Bestem funktionens monotoniforhold, og angiv værdimængden for f. Grafen for f har to tangenter, der begge har hældningskoefficient 3. Bestem koordinatsættet til røringspunktet for hver af disse tangenter.

Det er hvad jeg er nået frem til:

f'(x)=3x^2-10x+3
0=2x^2-10x+3
Solve(0=3*x^2-10*x+3,x) = x= 1/3 v x= 3

Så har jeg tegnet det ind i et skema
x: -1 1 2 3 4
f'(x): + 0 - 0 +
f(x): Op Max Ned Min Op (op/ned = pile)

f'(-1)=3*(-1)^22-10*(-1)+3 = 16 altså +
f'(3)=3*3^22-10*3+3 = -5 altså -
f'(4)=3*4^22-10*4+3 = 11 altså +

Grafen er aftagende i intervallet [1/3,3] og voksende i intervallet ]-Uendelig,1/3] og [3,uendelig[

[[[[[[BRUGER TI-89]]]]]]
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har bestemt monotoniforholdene for funktionen korrekt. Den afledede f'(x) er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel, der vender grenene op. Den afledede f'(x) er derfor negativ mellem rødderne, og positiv uden for rødderne.

Da f(x) → -∝ for x→ -∝ , og f(x) → ∝ for x → ∝ , og da f(x) er en kontinuert funktion, er værdimængden for f hele mængden R af reelle tal .

For at løse det sidste spørgsmål om tangenter med hældningskoefficient 3, skal man l8se ligningen f'(x) = 3 .


Svar #2
22. januar 2011 af hropmand (Slettet)

Forstår ikke helt " f(x) → -∝ for x→ -∝ , og f(x) → ∝ for x → ∝ " .. Hvordan kan det være? Den fortsætter da ikke i ∝ og -∝ ? ... Under opgavens beskrivelse får jeg jo "endepunkterne" xe [-1;4]

Kan det passe at funktionsværdien er:

f'(-1)=3*(-1)^22-10*(-1)+3 = 16
f'(3)=3*3^22-10*3+3 = -5
f'(4)=3*4^22-10*4+3 = 11

[16,-5] u fra [5,-4] ? eller hvordan?


For at finde tangenterne med hældningskoefficient 3. Kan jeg så bruge solve? Hvis ja hvordan?

Tak for svar indtil da ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, du har ret, det havde jeg overset, at Dmf = [-1;4] Så skal man beregne f(x) i de lokale ekstrema samt i endepunkterne for Dmf. Værdimængden er da intervallet fra det mindste til det største af de funktionsværdier.


Svar #4
22. januar 2011 af hropmand (Slettet)

Så jeg skal sige f.eks:

f(-1)=(-1)^3-5(-1)^2+3(-1) = -9
f(4)=(4)^3-5(4)^2+3(4) = -4

Vmf = [-9;-4] ?

Eller hvordan?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen har lokale ekstrema i x=1/3 og x=3. Da funktionen er kontinuert og er defineret på et afsluttet interval, er værdimængden også et afsluttet interval. Funktionens globale minimum og maksimum skal søges blandt de lokale minima og maksima samt definitionsmængdens endepunkter, altså blandt
f(-1), f(1/3), f(3), f(4) , dvs.

Vmf = [min{f(-1), f(1/3), f(3), f(4)} ; max{f(-1), f(1/3), f(3), f(4)}]


Svar #6
22. januar 2011 af hropmand (Slettet)

f(-1)=(-1)^3-5(-1)^2+3(-1) = -9
f(1/3)=(1/3)^3-5(1/3)^2+3(1/3) = 0,481481
f(3)=(3)^3-5(3)^2+3(3) = -9
f(4)=(4)^3-5(4)^2+3(4) = -4

Så Vmf = [-9;0,48] og [-9;-4] ?

Maximum aflæst på Ti-89 som, de 0,481481 og Minimum som -9 ... Så kan resultaterne da også kun være rigtige nu.

Hvad skal jeg skrive for at få det mest korrekte svar med disse resultater?  Er det overstående resultat?


Svar #7
22. januar 2011 af hropmand (Slettet)

Så:

Vmf= min[-1,(0,48),-9,-4] og max[-1,(0,48),-9,-4]

Forstår ikke helt hvordan det skal regnes.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det globale maksimum er f(1/3) = 1/27 -5/9 + 1 = 13/27 , så Vmf = [-9 ; 13/27] .


Svar #9
22. januar 2011 af hropmand (Slettet)

tusinde tak. !

For at finde tangenterne med hældningskoefficient 3. Kan jeg så bruge solve? Hvis ja hvordan?

 Solve(3=3*x^2-10*x+3,x) = x=0 v x =10/3  ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen f'(x) = 3, dvs 3x2 -10x + 3 = 3 . Det er en simpel 2.-gradsligning, som man ikke behøver hjælpemidler for at løse. Konstantleddet forsvinder, så den løses ved brug af nulreglen:

3x2 -10x = 0 ⇒ x(3x -10) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = 10/3 . Bestem tangenternes ligning i hvert af de til løsningerne svarende punkter.


Svar #11
23. januar 2011 af hropmand (Slettet)

Tusinde tak !


Skriv et svar til: Bestem monotoniforhold, værdimængde og koordinatsæt til tangenter:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.