Matematik

Effektiv rente (obligation)

22. januar 2011 af leiffyren (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder og arbejde med en aflevering hvor der et spørgsmål vedrørende den effektive rente på obligationer.

Jeg har tidligere lavet en opgave, men der er en lidt anden problematik ved denne.

Spørgsmålet lyder: Staten udsteder i dag to nye femårige obligationer med en nominel rente på 3 %. Obligationerne bliver begge udbudt til kurs 101,50. Den ene obligation udstedes som et stående lån. Den anden som et annuitetslån. Hvad er den effektive rente på de to obligationer?

Den sidste opgave jeg lavede var det kun stående obligationer på 4 år med en kurs på 90 og en rente på 6.

Der kunne man udregne den direkte rente ved, at sige 6 / 0.90 = 6,67 %.

Dernæst kan man indsætte tallene i en finanisiel lommeregner: n = 4, pv = 90, pmt = -6, fv = .100, p/y + c/y = 1 og ved at udregne renten bliver den 9,09 % = den effektive.

Men gør det nogen forskel, at det er en stående og en annuitet? Og når kursen er over 100 skal man så gøre noget andet, ellers bliver den direkte og den effektive rente jo lavere?

Håber der er nolge der kan forklare mig hvordan, behøves ikke udregningerne :)

På forhånd tak


Skriv et svar til: Effektiv rente (obligation)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.