Matematik

Rumgeometri

24. januar 2011 af abiis (Slettet) - Niveau: A-niveau

Centrum for en kugle med radius 6 skal ligge på linjen med parameterfremstilling

(x,y,z) = (3,-2,13) + t*(1,4,-3)

Kuglen skal have planen med ligningen -2x + y + 2z – 9 = 0 som tangentplan.
Bestem ligninger for hver af de to mulige kugler

Jeg skal regne den i hånden vil nogle hjælpe mig uden at skrive tegn som SQRT osv:S..


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2011 af NejTilSvampe

Mit bud er at du bruger formlen for afstand fra punkt til plan. Du kender allerede afstanden fra planen til centrum nemlig radius.

Og så kan du bare indsætte parameterfremstillingen for linjen ind, og løse mht. t.

6 = |-2(3+t) + 1(-2+4t) + 2(13-3t) -9| / √((-2)2+12+22) => t = ?

indsæt så t i parameterfremstillingen og find punktet, dette er centrum af kuglen og du kan indsætte det i ligningen for kuglen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. januar 2011 af mathon

     at
                          -2x + y + 2z – 9 = 0 skal være  tangentplan
betyder, at
                          (-2x + y + 2z – 9)/√((-2)2+(1)2+(2)2) = ±6

hvoraf
                          -2x + y + 2z – 9 = ±18

eller
                      1)    -2x + y + 2z – 27 = 0         og    2)    -2x + y + 2z +9 = 0

samt for begge               (x,y,z) = (3,-2,13) + t·(1,4,-3)
                                            


Svar #3
24. januar 2011 af abiis (Slettet)

hvad gør jeg så ? -2*3 + -2 + 2*13 – 27 = 0


Svar #4
24. januar 2011 af abiis (Slettet)

-2x + y + 2z – 9 = ±18

jeg forstår ik hvordan du kommer frem til +-18 når affstandsden er +-6


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. januar 2011 af mathon

tilfælde
                1)
                               -2·(3+t) + (-2+4t) + 2·(13-3t) - 27 = 0

                                  -4t - 9 = 0
                                    t = -(9/4)
hvoraf
                                 C1 = ((3/4) ; -11 ; (79/4))

tilfælde
                2)
                               -2·(3+t) + (-2+4t) + 2·(13-3t) + 9 = 0

                                   -4t + 27 = 0                                
                                      t = (27/4)
hvoraf
                                 C2 = ((39/4) ; 25 ; -(29/4))
             


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. januar 2011 af NejTilSvampe

 #4 - 

√((-2)2+(1)2+(2)2) = √9 = 3   gang med 3 på begge sider af lighedstegnet og du får  ±18 på højre side


Skriv et svar til: Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.