Matematik

Fortegn

25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

 Hej.

Hvordan ved jeg, at fortegnet betyder, at det er en minusparentes eller at jeg skal trække fra? Feks. 33-(55) Hvordan ved jeg så, at minusset betyder, at jeg skal trække fra eller det er en minusparents? 

går kun i sjette klasse, så har svært ved at forstå det, derfor har jeg også problemen med den her:

33-+55?

Tro det er sådan her: 33-(55)

Og så ved jeg ikke, om det er en minus parants eller ej ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af SuneChr

En minus-parentes indeholder flere led, f.eks.   - ( a + b - c ).     (hedder sådan, fordi der står minus foran parentesen).

Reglen siger så:  En plus-parentes hæves "gratis"  f.eks.   ( a + b - c )  =  a + b - c     (underforstået plus foran parentesen).

En minus-parentes hæves ved at ændre fortegnene ved samtlige led inde i parentesen:

- ( a + b - c )  =  - a  - b  +  c


Svar #2
25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet)

 Den er jeg på Secc. Men i min bog står der, at minus kan betyde to ting: at trække fra og være en negativ værdi på et tal.

Mit problem er så bare, hvornår ved jeg, at et minus betyder, at jeg skal trække fra, eller at det er en minus parentes? Se mit eksempel: 33-(55). Der står jo et minus, og så kan det da både betyde, at jeg skal trække fra, eller at det er en minusparentes? 


Svar #3
25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet)

 Men vi kan også bruge dit eksempel, vi skifter bare bogstaverne med tal. Hvis vi nu skulle reducerer:

Så ville der stå - (1+2-3)

Når du så ophæver parentesen, vil så naturligvis være andre tal i ligningen. Feks: 5-1+2-3

Men hvordan ved jeg så, at det er negative tal, eller jeg skal trække fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2011 af SuneChr

Normalt skriver man ikke   33 - (55). Jeg vil udlægge det som:  33 - 55  =  - 22.

Eller  33 + ( - 55 ),  altså summen af et positivt og et negativt tal.  Giver så det samme, altså  - 22.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. januar 2011 af SuneChr

Du skal tænke på, at når man trækker fra, er det faktisk det samme som at lægge det negative tal til.

Eksempel:   5 - 2 - 7 + 3 + 9   =   5  + (- 2)  +  ( - 7 )   + 3  +  9.


Svar #6
25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Mange tak #5. Det hjalp meget.

Har du en regel med plus og minus? Altså stykker som 400-500, der er jo 1000 forskellige måder at skrive det på(-400+500, -500+400


Svar #7
25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet)

BLASEFIMI 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. januar 2011 af SuneChr

400  -  500   =  - 500  +  400   =   400  +  (- 500)   =  (- 500)  +  400


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2011 af SuneChr

#7 forstår jeg ikke i dén sammenhæng. Det må du forklare os.


Svar #10
25. januar 2011 af Thomas1997 (Slettet)

 Tak. Jeg har forstået det nu.

Lige en sidste ting. Når der står et minus foran en parentes, altså en minusparentes, er det så kun fortegnene inde i den, der skal ændres, eller er det også det minus udenpå, der skal ændres til et plus(ingenting?)

For bliver i tvivl, når jeg læser dette: "Hvis der står et minus foran en parentes (en minusparentes) kan den ændres til en plusparentes ved at ændre minus foran parantesen til et plus og samtidig ændre fortegn foran alle led inde i parentesen. Dermed bliver alle "plusser" til "minusser" og alle "minusser" til "plusser".

Og i #1 står der dette:

"En minus-parentes hæves ved at ændre fortegnene ved samtlige led inde i parentesen:"


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. januar 2011 af SuneChr

Når en minus-parentes hæves, forsvinder minusset foran parentesen så at sige ind i parentesen, ved at ændre alle leddenes fortegn inde i parentesen.

Eksempel:     5 - ( 2 + 6 - 8 - 4 + 13)    =    5 + ( - 2  - 6  + 8  + 4  - 13)  =  5 + ( - 2)  + ( - 6)  + 8 + 4  + ( - 13).


Skriv et svar til: Fortegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.