Fysik

A4 stråling i verdensrummet? fysik hjælp

26. januar 2011 af virtus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en fysikopgave, men kan bare ikk finde ud af c'ern. Her kommer opgavenm håber der er nogle, der kan hjælpe mig.

Stråling fra verdensrummet

Et radioteleskob registrerer elektromagnetisk stråling med frekvensen 1,42*10^9 Hz fra verdensrummet.
a) Hvad er bølgelængden?(løst, svar= 2.11268*10^-8nm)

Radioteleskopets antenne modtager energi med effekten 9,9*10^-14 W.
b) Hvor mange fotoner med frekvensen 1,42*10^9 Hz rammer radioteleskopets antenne hvert sekund?(løst, svar= 1.05156*10^14 fotoner)

Strålingen udsendes, når hydrogenatomer henfalder fra en tilstand A til en tilstand B. Halveringstiden for henfaldet er 1,1*10^7 år. Radioteleskopets antenne har arealet 2000 m^2, og antennen er rettet med en sky af hydrogen, der befinder sig i afstanden 9,2*10^18 m.Skyen udsender lige meget stråling i alle retninger, og man kan se bort fra apsorption mellem skyen og radioteleskopet.
c) Bestem antallet af de hydrogenatomer, der befinder sig i tilstand A i hydrogenskyen?

Det haster lidt, så det vil være dejligt, hvis nogen gad og kigge på det :D

Tusind takker på forhånd
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2011 af peter lind

Antallet af henfaldet i skyen delt med arealet af en kugleflade med centrum i skyen og med radius = afstanden til skyen, vil være antallet af henfald, der modtages fra teleskopet. Brug dette til at finde antallet af alle henfald pr. sekund  fra skyen

Brug dernæst at dette antal vil være -dN/dt = k*N


Svar #2
26. januar 2011 af virtus (Slettet)

så antallet af henfald i hele skyen vil være -dN/dt?? eller ? og k får jeg vel fra halverings tiden ikk??


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. januar 2011 af peter lind

Ja. Netop


Svar #4
26. januar 2011 af virtus (Slettet)

mange tak :p


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

a) Bølgelængden er ikke korrekt. Det skal være 2.11·108nm = 21.1cm. Der er tale om den kendte 21-cm linie for Hydrogen.

b) Antallet af fotoner er heller ikke korrekt. Energien af 1 foton er E = h·f , så antallet af fotoner, der rammer antennen i tiden t = 1s for den givne effekt P er

n = P·t/(hf) = 9.9·10-14J/(6.626·10-34·1.42·109J) = 1.05·1011  fotoner


Svar #6
26. januar 2011 af virtus (Slettet)

mange tak havde ikke lagt mærke til mine fejl uden dig, endnu engang tak


Skriv et svar til: A4 stråling i verdensrummet? fysik hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.