Matematik

bestem toppunkter og monotoneforhold

27. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 har følgende 3. grads ligning:

f(x)=x3 - 3x + 1

skal bestemme toppunkterne og monotoniforhold for den.. Er i tvivl om hvordan det skal gøres, da det vidst ikke er på samme måde som ved parabler..

Har forstået at man skal differentierer sætningen så den bliver til: f '(x) = 3x2 -3 ... ved dog ikke hvorfor??

så skulle man finde diskriminanten for at bestemme hvor mange toppunkter der er.. eller noget i den stil

er rimelig lost, håber nogen kan forklarer fremgangsmåden og grunden til dette 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2011 af mathon

ekstrema kræver

                                  f '(x) = 0 = 3x2 - 3


Svar #2
27. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

ja hældningen er jo 0 i toppunkterne, men hvordan kommer man frem til dem?

ellers kender evt. et sted på nettet med en god forklaring på hvordan man skal gribe det an?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2011 af mathon

                             

                                   3x2 - 3 = 0

                                   x2 - 1 = 0

                                   (x+1)(x-1) = 0                             brug 0-reglen


Svar #4
27. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 ahh okay !

skal man så bare indsætte, x-ærdierne man er kommet frem til via nulreglen, i 3.grads ligningen for at få f(x) / y ?


Svar #5
27. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 f.eks.:

f(x)=x3 - 3x + 1 

bliver så

f(x)=-13 - 3*(-1) + 1 = 3

og så har man kordinaterne (-1, 3), eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. januar 2011 af mathon

               fortegnsvariation for f(x):             +             0           -          0           +        
                                                   x:       __________-1___________1____________
                           monotoni for f(x):        voksende    lok. max  aftagende lok. min  voksende


Svar #7
31. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 tak for hjælpen :)

hvordan kan man vide om fortegnet er + eller - og om den er voksende UDEN at se på tegningen af grafen ? (f.eks. på lommeregneren)

Kan sagtens lave det med ti-89 nu, men har ikke styr på hvordan jeg skal finde monotoniforhold uden hjælpemidler..


Skriv et svar til: bestem toppunkter og monotoneforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.