Matematik

Sandsynligheden for 2,3,4

29. januar 2011 af anneergod (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Disse opgaver blev stillet til en 9.klasse - men desværre uden facit !

1) En klasse på 22 elever. Hvad er sandsynligheden for at hhv. 2, 3 eller elever har samme endetal på deres mobil ?

(Altså 3 svar. Jeg formoder, at der menes præcis 2, 3 eller 4 elever.)

2) En klasse på 25 elever. Sandsynligheden for at mindst 3 elever har fødselsdag samme ugedag.

3) 25 elever. Sandsynligheden for at mindst 3 elever har fødselsdag i samme måned.

Kan nogen hjælpe med formel + svar ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2011 af SuneChr

1)    Eksperimentet består af 22 ens og af hinanden uafhængige forsøg, hvor sandsynligheden i hvert forsøg er  1/10, idet endetallet kan være cifrene  0, 1, 2, .... , 9.

Vi har binomialfordelingen til hjælp for at finde sandsynlighederne for, at netop: 0, 1, 2, ...... , 22 elever har det samme endetal.

Sandsynligheden for at netop 2 elever har samme endetal:  K22,2 * (1/10)2 * (1 - 1/10)(22 - 2)  =  0,2808

Sandsynligheden for at netop 3 elever har samme endetal:  K22,3 * (1/10)3 * (1 - 1/10)(22 - 3) 0,2080

Sandsynligheden for at netop 4 elever har samme endetal:  K22,4 * (1/10)4 * (1 - 1/10)(22 - 4) 0,1098

2)   Sandsynligheden for at mindst 3 elever har fødselsdag på samme ugedag, er det samme som  ( 1 minus sandsynligheden for at højst 2 elever har fødselsdag på samme ugedag).

Sandsynligheden for at højst 2 elever har sammenfald:   i=0Σ2  K25,i * (1/7)i * (6/7)(25 - i)    =    0,2862

Sandsynligh. for at mindst 3 elever har sammenfald:                                                   1  -  0,2862  =  0,7138

3)  Nu er sandsynligheden  1/12   for hver måned og ved samme fremgangsmåde som  2):

Højst 2 elever:  0,1136  +  0,2581  +  0,2816  =  0,6533

Mindst 3 elever:  1  - 0,6533  =  0,3467

     


Svar #2
30. januar 2011 af anneergod (Slettet)

Tak for svaret :-)

Men - almindelig logik siger da, (opg. 2) at der må være 100 % sandsynlighed for at 3 elever ud af 25 har fødselsdag samme ugedag.  Hvis de første 7 elever har hver sin ugedag og også de næste 7 elever så har vi allerede ved nr. 15 elever 3 elever med samme ugedag. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at have bare 15 elever uden at mindst 3 af dem har fødselsdag samme ugedag. Og det er i "værste" fald !


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2011 af SuneChr

Hej "anneergod" og øvrige læsere af indlægget her.

Jeg har desværre anlagt en gal sandsynlighedsbetragtning i opgaven hér.

#1  er ikke dén model, der skal lægges til grund for opgaven.

#2  har derimod nogle overvejelser, som skal kunne implementeres i en sandsynlighedsmodel.

Jeg beklager således, men håber at kunne bibeholde troværdigheden. 


Skriv et svar til: Sandsynligheden for 2,3,4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.