Fysik

vis at (p* V) / T= k

05. februar 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg skal ved hjælp af gay-lussac's lov 

p = k * T 

og Boyle's lov 

p*V = k

argumentere for at p*V / T= k 

hvor p = tryk, V = volumen, T = temperatur og k = konstant

nogle kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2011 af mathon

                         Lad et volumen ved temperaturen To være Vo og og det tilhørende tryk po.
                         Opvarmes til temperaturen T under det konstante volumen Vo,
                         bliver trykket

                                                  p = po·(T/To)

                         Hvis volumen og tryk herefter ændres ved den konstante temperatur T til
                         p og V

fås
                         p·V = po·(T/To)·Vo

hvoraf
                         (p·V)/T = (po·Vo)/To = k

                       


Svar #2
05. februar 2011 af hjæææælp (Slettet)

mathon 

okay, vi har lavet forsøg, hvor vi både har eftervist gay-lussacs lov og boyle's lov. 

hvordan skal jeg indrage dem? 

altså jeg fandt ud af ved gay-lussac forsøget at p og T er proportionale. dvs. bliver stiger trykket, stiger også temp. og volumen er her konstant. 

ved boyle forsget fandt jeg ud af trykket aftager potens jo større volumen er (tegnede en (p,V)-graf)

men tegner man derimod en (p,1/V) ses at der er proportioalitet mellem p og 1/V. 

hmm... hvorfor? og hvad kan man bruge det til?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. februar 2011 af peter lind

Hvis P er proportional med 1/V gælder P = k/V <=> P*V = k en konstant, så du har dermed eftervist Boyle-Mariottes lov


Skriv et svar til: vis at (p* V) / T= k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.