Kemi

kemi a-niveau

06. februar 2011 af denseje123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har lige nogle opgaver, så ville blive glad hvis i kunne hjælpe :) Forklaringerne er dog vigtigst :/ Vil gerne forstå det, da det skal bruges til en fremlæggelse :/

På forhånd tak!

1. Skriv reaktionsskema for forbrænding, idet formlen for PVC skrives C2H3Cl (empirisk formel)

2. Beregn massen af HCl, som dannes ved forbrænding af 1 kg PVC

3. Danmarks areal er 43000 km2, og der falder årligt 700mm regn. Af disse tal får man, at der årligt falder 3,0 * 10^10 m3 regn i Danmark. På de danske forbrændingsanlæs afbrændes der skønsmæssigt 20000 ton PVC pr. år.

Beregn massen af den mængde HCl, der dannes ved forbrænding af 20000 ton PVC

4. Antag, at denne mængde HCl opløses i 3,0 * 10^10 m3 rent vand, og beregn opløsningens pH-værdi

5. Kommtér den beregnede pH-værdi. Diskutér forudsætningerne for beregningen. Skal man forvente , at dansk regnvand har den beregnede pH-værdi?

6. Skriv reaktionsskemaet for reaktionen mellem hydrogenchlorid og calciumoxid

7. Ved deponering af affaldet fra røgrensningen omdannes CaCl2 før eller siden til CaCl2*6H20. Vis, at man ved forbrænding af 1 kg PVC ender med 1,75kg affald i form af CaCl2*6H20
 

 BONUS: 
Hvorfor betyder det i praksis ikke noget for grundstofsammensætningen, hvad der er i enderne af kæderne i polymeren?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2011 af vejgeh (Slettet)

1)

Afstem reaktionen:

C2H3Cl + O2 -> H2O + HCl + CO2

2)

Udregn den molare masse for C2H3Cl, det giver dig et tal i enheden g/mol. Ud fra dette dividerer du 1000 gr. med den molare masse af PVC, hvorved du får stofmængden (antal mol) af PVC, som afbrændes, når du afbrændes 1 kg PVC.

Der afbrændes reagerer 1 mol Cl, når der afbrændes 1 mol PVC (da 1 molekyle PVC indeholder 1 Cl-atom).. Dermed kan du (sammen med svaret i 1)) finde, hvor mange mol HCl, der dannes ved afbrændingen, og denne stofmængde kan du omregne til antal gram (massen) ud fra den molare masse. (Benyt formlen m = n* M)

3)

Du ved hvor meget HCl der dannes, når du afbrænder 1 kg PVC. Nu skal du finde det tilsvarende, bare for 20.000 tons. Derfor ganger du tallet med 20 mio.

4)

Her skal du benytte antal mol HCl, der dannes når du afbrænder 1 kg PVC. Dette ganger du med de 20 mio. fra forudgående opgave. Nu har du det antal mol, som skal opløses i 3,0 *1010 m3 vand. Dette omregnes først til liter ved, idet der er 1000 liter på 1 m3. Det giver 3,0*1013 L.

Saltsyre dissocierer fuldstændigt ved opløsning i vand. Altså dannes der 1 H+ for hver HCl, du opløser i dette vand.

husk at pH = -log ([H+), altså den negative logaritme til H+-koncentrationen. Du kan skrive [H+] som:

                 mol HCl opløst

[H+]= -------------------------------------

                    3,0*1013 L

Nu kan du indsætte [H+] og dermed finde pH.

5)

Den må du selv lidt finde ud af, da jeg ikke ved hvad resultatet af regnestykket bliver.. Jeg ved heller ikke det store om regnvandets pH, andet end at det formodentlig er ret neutralt (indenfor omkring 6,8-7,1, vil jeg formode, men hæng mig ikke op på det!

6)

CaO (s) + 2 HCl (aq) -> CaCl2 (s) + H2O (l)

7)

Her skal du benytte den stofmængde PVC som afbrændes, når du brænder 1 kg, og vise at dén chlor, som indeholdes her, bliver til 1,75 af det nævnte stof.

Du skal udregne den molare masse af CaCl2*6 H2O (altså den molare masse af CaCl2 og 6 vandmolekyler), og på den måde benytte den stofmængde Cl som reagerer, til at få skabt de 1,75 kg calciumchlorid hexahydrat.


Svar #2
10. marts 2011 af denseje123 (Slettet)

tusind tak! :*


Skriv et svar til: kemi a-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.