Matematik

redegørelse for tangent

07. februar 2011 af hateem (Slettet)

Hej.

Hvis man har en linje og en funktion og man skal gøre rede for at linjen er tangent til grafen f, kan man så argumentere ved at sætte f(x) = y og løse ligningen mht. x?
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. februar 2011 af mathon

der skal for
                         y = f(x)   og   y = ax + b   samt røringspunktet Po(xo,yo) = eneste skæringspunkt
gælde

                                 y = f '(xo)·(x-xo) + yo

                                 y = f '(xo)·x + (yo - f '(xo)·xo)
hvoraf
                                 a = f '(xo)   b = (yo - a·xo)
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
07. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

I opgaven er der givet en funktion f(x) samt en linie y = ax + b . For at afgøre, om linien er tangent til grafen for f , skal man først løse ligningen f'(x0) = a . Derved findes alle de steder, hvor grafen for f har en tangent, der er parallel med den givne linie. For hver af de fundne løsninger x0, skal man så undersøge, om (x0 , f(x0)) også ligger på den givne linie, dvs, for hver af løsningerne x0 skal man undersøge, om

f(x0) = a·x0 + b .

Hvis det er tilfældet for mindst een af løsningerne til ligningen f'(x0) = a, er linien tangent til grafen for f.


Skriv et svar til: redegørelse for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.