Kemi

Hardcore kemi

07. februar 2011 af kasperko (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået denne her opgave, som egentlig sikkert er nem, men jeg forstår bare ikke de ord, den bruger. Opgave 1 og 2 forstår jeg slet ikke.

491 mg af en ukendt syre afvejes og opløses i 50 mL vand. Opløsningen titreres med 14,66 mL 0,5 NaOH opløsning.
1) Hvor mange ækvivalenter syre indeholdt opløsningen?
2) Beregn syrens ækvivalensvægt
3) Fra bl.a. smeltepunktsbestemmelse ved man at syren er enten maleinsyre (molvægt=116 g/mol), æblesyre (molvægt=134 g/mol) eller malonsyre (molvægt=104 g/mol). Hvilken syre er der tale om?
 

Mange tak på forhånd.

Kasper


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Ligner noget jeg lavede for ca. et halvt år siden. Du skulle vel aldrig læse medicin?

1.

1 ækvivalens er den mængde syremolekyler der skal til, før der dannes 1 mol H3O+. Dvs. for en stærk syre som HCl er 1 ækvivalent = 1 mol HCl. For en diprot som svovlsyre er 1 ækvivalent = 0,5 mol H2SO4. Det samme gælder for baser. Da du ved at NaOH er en stærk base, må der gælde at antal ækv. NaOH = n(NaOH) og da NaOH antages at reagere med syren fuldstændigt, må ækv. syre = ækv. NaOH = n(NaOH). Den kan du beregne.

2.

Hvor mange gram går der pr. ækvivalent? Du har hvor mange ækvivalenter syre der var. Og du har hvor mange gram syre der er opløst. Æ = m / n(NaOH)

3.

NaOH er monovalent (dvs. den reagerer 1:1 med en monoprot syre, 1:2 med en diprot, 1:3 med en triprot osv. osv. osv.)

Deraf følger, at den syre i glasset må have en molekylvægt på N*ækvivalensvægten, hvor N er et helt tal. Dermed bør du kunne se på ækvivalensvægten og slutte dig til den rigtige syre.


Svar #2
07. februar 2011 af kasperko (Slettet)

Super. Du har fuldstændig ret mht. medicin-delen.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2011 af kuerten15

1) 14,66 mL * 0,5 M = 7,33 mmol

2) 491 mg / 7,33 mmol = 66,99 g/mol

3) Man må gå ud fra, at der er tale om æblesyre ved et forhold 1 : 2 (2 * 66,99 g/mol = 133,97 g/mol).


Svar #4
07. februar 2011 af kasperko (Slettet)

Altså jeg får n(NaOH) = 7,33 * 10^-3 mol

Kan ikke se, hvordan det fortæller hvor mange ækvivalenter syre, opløsningen indeholder?


Svar #5
07. februar 2011 af kasperko (Slettet)

Jeg har forstået det nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Glimrende. Hvis du er i tvivl om noget mht. det her, så kom til den der kemi-café der afholdes en gang om ugen. Og velkommen til verdens fedeste studie :)


Svar #7
07. februar 2011 af kasperko (Slettet)

Jeg tror, at jeg har styr på det nu. Det var bare, fordi at vi på min skole formulerede opgaverne anderledes, men ellers skal jeg nok kigge forbi.

Mange tak for velkomsten. :)


Skriv et svar til: Hardcore kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.