Matematik

Trekant/cirkel regning

13. februar 2011 af playstation (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej.

Jeg sidder med 2 delopgaver, som jeg ikke kan løse.

På figuren (se vedhæftet fil) ses det øverste af dørpartiet. Det består af et cirkelafsnit. Målene fremgår af figuren. Linjestykket b har en vinkel med vandret på 45 grader.

f )  Bestem arealet af cirkelafsnittet.

g )  Beregn længden af linjestykket b

Håber nogen kan hjælpe eller har en idé til, hvordan man gør

Vedhæftet fil: Matematik.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det ligner nu mere en ellipse. Men lav en tegning af cirklen med dette afsnit. Hvis vi sætter s = 0,37 og h = 0,85 og cirklens radius til R, er siden h katete i en retvinklet trekant hvis hypotenuse er R, og hvis anden katete er R-s. der gælder da

(R-s)2 + h2 = R2 , hvoraf

s2 -2Rs + h2 = 0 , så

R = (s2 + h2)/(2s) .

Siden b er nu side i en trekant, hvis to andre sider er R-s og R, og hvis ene vinkel er 90º+45º = 135º .

Anvendes cosinusrelationen på denne trekant fås

R2 = b2 + (R-s)2 - 2b·(R-s)·cos(135º)

og b kan da findes som en af rødderne i denne 2.-gradsligning.


Svar #2
13. februar 2011 af playstation (Slettet)

 hmm, dvs. at svar til f) er R = (s2 + h2)/(2s) .

Og til g) rødderne til denne R2 = b2 + (R-s)2 - 2b·(R-s)·cos(135º)


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

f) Arealet af cirkelafsnittet er

A = (1/2)R2·(2·cos-1((R-s)/R) - 2·(h/R)√(1 -(h/R)2))


Svar #4
13. februar 2011 af playstation (Slettet)

 Og hvordan findes R ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se #1:

R = (s2 + h2)/(2s)


Svar #6
13. februar 2011 af playstation (Slettet)

 Super, takker for hjælpen.


Skriv et svar til: Trekant/cirkel regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.