Kemi

Oxidation af alkoholer til ketoner og aldehyder

13. februar 2011 af sfjh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal tegne sktruturen og navngive de aldehyder og ketoner, der dannes ved mild oxidation af følgende alkoholer:

a. 1-propanol?
b. 2-methylbutan-2-ol
c. 3-methylbutan-2-ol
d. 3-methylbutan-1-ol

ved a. har jeg gjort følgende:  C3H8O + [O] --> H2O + C3H6O dvs. at propanal dannes. strukturen er: CH3CH2CHO?2
methylbutan-2-ol er en tertiær alkohol og kan ikke oxideres, da molekylet vil blive dekomponeret.?

Er dette rigtigt? Hvordan fortsætter jeg? 

ved c. har jeg fået C5H10O men det virker helt forkert.. 

Påskønner al hjælp.

På forhånd tak.

 

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2011 af kuerten15

Ved oxidation af alkoholer gælder:

Primær alkohol -->  aldehyd ---> carboxylsyre

Sekundær alkohol --> keton

Tertiær alkohol --> ingen reaktion

a. korrekt. Du får propanal, ca. 30-35 % udbytte.

b. ingen reaktion

c. H3C-C=OCH(CH3)2. 3-methyl-2-butanon

d. H-C=OCH2(CH3)2 + HO-C=OCH2(CH3)2


Svar #2
15. februar 2011 af sfjh (Slettet)

 Tusinde tak.

Er dog forvirret over dit svar til D.

Vil du være venlig at uddybe?

 

Brugbart svar (3)

Svar #3
15. februar 2011 af mathon

          primære alkoholer kan oxideres til aldehyd og dernæst til carboxylsyre

          sekundære alkoholer kan oxideres til keton, hvorefter carbonkæden sprænges ved fortsat oxidation

          tertiære alkoholers carbonkæde sprænges ved oxidation


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2011 af kuerten15

#2

Du får to produkter. Men du kan godt nøjes med at svare H-C=OCH2(CH3)2.

#3

Har jeg også skrevet.


Svar #5
15. februar 2011 af sfjh (Slettet)

Hvordan når du frem til H-C=OCH2(CH3)2 ?

Når jeg forsøger når jeg frem til: CHCH3CH3-CH2-CH2OH + [O] --> CH3CH3CH-CH2-CHO pentanal

hvad har jeg gjort forket?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. februar 2011 af kuerten15

Yep, min fejl. Du får:

H-C=OCH2CH(CH3)2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2011 af Pffft (Slettet)

Tusind tak for al hjælpen :D

 

Skriv et svar til: Oxidation af alkoholer til ketoner og aldehyder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.