Fysik

mekanik

14. februar 2011 af sara56 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 et skråplan har en hældningsvinkel med vandret 20 grader . en kasse skydes op ad skråplanet med en beygndelseshastighed på 27 m/s . Gnidningskofficienten mellem kassen og skråplan er 0,4

a) beregn accelerationen ud fra Newtons 2 lov ( regner positiv retning opad skråplanet )

b) hvor langt når klodsen op ad skråplanet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lav en opstilling eller diagram af de kræfter, der virker på kassen.


Svar #2
14. februar 2011 af sara56 (Slettet)

den har F gnidningen og tynde kræfte og F træk


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2011 af a,bay (Slettet)

Start med at tegne situationen, samt de kræfter der virker på kassen.

Normalkræften Fn mellem kassen og underlaget er givet ved:

Fn = m*g*cos(20)

Gnidningen er givet ved:

Normalkræften*gnidningskoefficienten:

Fgnid = Fn*0.4

Tyngdekræften bidrager med følgende:

Fg = m*g*sin(20)

(g = 9.82)

Du har nu 2 kræfter, men skal bruge accellerationen...

Accellerationen a er givet ved:

a = F/m

Den samlede accelleration bliver da:

a_samlet = (Fgnid / m) + (Fg / m)

=>((m*g*cos(20)*0.4) / m) + ((m*g*sin(20)) / m)                     (se at massen m går ud)

=> g * (cos(20) * 0.4 + sin(20))

Da der regnes med positiv retning opad skråplanet skal du huske at accellerationen her bliver negativ

For  at finde ud af hvor langt kassen kommer op ad skråplanet, kan du gøre følgende:

Start med at løse ligningen:

0 = 27 m/s + accellerationen * tiden

så finder du tiden t

Løs nu følgende ved hjælp af tiden:

x = 27 m/s * t + 1/2 * a * t ^2


Skriv et svar til: mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.