Matematik

parameterfremstilling

16. februar 2011 af Hannampoulsen92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)
 

Har brug for hjælp med følgende stykke:

I et koordinatsystem i planen er en kurve givet ved parameterfremstllingen

x= x2 + 2t - 8

y= 1 - t2

Beregn koordinatsættet til hvert af de fire punkter, hvori kurven skærer en af koordinatsystemets akser.

Beregn koordinatsættet til det punkt, hvori kurvens tangent er parallel med koordinatsystemets førsteakse.

Kurven og koordinatsystemets førsteakse afgrænser i anden kvadrant en punktmængde M, der har et areal.

Beregn ved hjælp af stamfunktioner arealet af M.

Nogen der kan forklare mig, hvordan jeg skal regne det her stykke, da jeg er meget dårlig til parameterfremstilling. :((
Please help  :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der menes sikkert

x = t2 + 2t - 8

Løs ligningen x(t) = 0 og dernæst ligningen y(t) = 0 og beregn punkterne svarende til de fire løsninger.

Kurven har en tangent parallel med x-aksen, hvor y'(t) = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Du mener nok x= t2 + 2t - 8

a) Her skal du løse ligningerne x = 0 og y = 0. Her skærer kurven y- og x-aksen.

b) Her skal du løse ligningen y ' = 0. Her ændres y-koordinaten ikke.

c) Arealet er jo ∫ab y dx, hvor a og b skal være skæringkoordinaterne med x-aksen.

Her skal du så ertatte y med y= 1 - t2 og dx med x '·dt, hvor x ' nok er lig med 2t + 2

Du skal altså integrere et trediegradspolynomium, og det har du prøvet før.


Svar #3
16. februar 2011 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Jo, det skal være t2.

Hm, har lidt svært at forstå, hvordan man regner de 4 punkter??? Kan du forklare mere?

Men koordinatsættet til det punkt, hvori kurvens tangent er parallel med førsteaksen er ( -8 , 1 ), ikke??


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

b) Jo, det får jeg også

a) x-aksen: y = 0 giver 1 - t2 = 0 ⇔ t = ±1 som giver x = -5 og -11 (og selvfølgelig y = 0 for begge punkter).

    y-aksen: samme metode for x = 0, som giver de sidste 2 punkter.


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen x(t) = 0 giver t2 +2t -8 = 0 ⇒ t = 2 ∨ t = -4 , svarende til punkterne (0 ; -3) og (0 ; -15)

Ligningen y(t) = 0 giver 1 -t2 = 0 ⇒ t = -1 ∨ t = 1 , svarende til punkterne (-9 ; 0) og (-5 ; 0)

Kurvens tangent er parallel med x-aksen, hvor y'(t) = 0 ⇒ -2t = 0 ⇒ t = 0, svarende til punktet  (-8 ; 1) , som du også fandt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Mit svar er vist ikke så brugbart. Andersens x'er er de rigtige (Ups)


Svar #7
16. februar 2011 af Hannampoulsen92 (Slettet)

1000 tak for svarene. :) Kan godt forstå dem nu. :)

Men TorbenA, du skrev:

Her skal du så ertatte y med y= 1 - t2 (det forstår jeg godt)

men  dx med x '·dt, hvor x ' nok er lig med 2t + 2

Vil det så sige at du differentierer 1-t2? Det giver 2t. Hvor kommer 2-tallet fra i 2t + 2 ?

Resten ved jeg, da jeg skal finde stamfunktionen.. Skal jeg ikki det? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej x er jo t2 + 2t - 8, som differentieret giver 2t + 2

Jo :-)


Svar #9
16. februar 2011 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Et sølle spørgsmål mere, som måske er dumt.... :o)
Vil det så sige, at jeg skal integrere både t2 + 2t - 8 og 1 - t2  hver for sig?? Eller hvad? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, du skal integrere y·x ' dt, dvs

(1 - t2)(2t + 2) dt = (-2t3 - 2t2 + 2t + 2) dt

hvor t går fra -1 til 1. Regn hellere efter :-)

(som jeg næsten skrev i #2)


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Nåeh ja, x ' er jo dx/dt


Svar #12
16. februar 2011 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Jamen 1000 tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.