Matematik

To brøker med 1 ubekendt - Hjælp :)

16. februar 2011 af Cybersi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey derude :)
Har prøver med en matematik opgave, har glemt næsten alt om at udregne brøker med 1 ubekendt :(
Ligningen er som følgende:

4 = 2/x+1 + 3/2x-1

Ville være skønt hvis der var nogle der kunne hjælpe :)
Medgiv gerne alle mellemregninger og en forklaring :)

Vedhæftet fil: Math.jpg

Brugbart svar (2)

Svar #1
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

I dette format skal man bruge parenteser mere omhyggeligt.

4 = 2/(x+1) + 3/(2x-1)

Gang ligningen med brøkernes fællesnævner (x+1)(2x-1) og løs den resulterende 2.-gradsligning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2011 af Walras

Dit udtryk er retteligt (husk parenteser!!)

4=2/(x+1)+3/(2x-1) <=>

4(2x-1)(x+1)=2(2x-1)+3(x+1) <=>

4(2x^2-x+2x-1)=4x-2+3x+3 <=>

4(2x^2+x-1)=7x+1 <=>

8x^2+4x-4=7x+1 <=>

8x^2-3x-5=0

som løses som en normal andengradsligning.


Svar #3
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

 .


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Du har skrevet ligningen forkert. Den skal ifølge jpg'en være

4 = 2/(x+1) + 3/(2x-1)

Du skal gange på begge sider med brøkernes fællesnævne, i dette tilfælde med (x+1)(2x-1), så forvinder brøkerne. Det giver efter reduktion en andengradsligning; men det er du vel ikke ked af :-)

Lad mig høre, hvordan det går.


Svar #5
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

Kun nogle få spørgsmål tilbage før jeg begynder med 2. gradsligning så :)
Svaret på andengradsligning er så lig med x ikke?

I linje to i dit stykke ganger du venstre side af parentesen med 4, hvorfor gør du ikke det med højre? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Løsningerne til den oprindelige ligning findes som løsningerne til den resulterende 2.-gradsligning.

Hvert led i den oprindelige ligning ganges med fællesnævneren. På venstre side var det oprindelige led 4 . TIlsvarende ganges hvert led på højre side med fællesnævneren.


Svar #7
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

Hey alle tak for jeres svar :)
Regner den lige igennem nu og poster svaret bagefter så kan i lige se om i er uenige :)


Svar #8
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

Kan det passe at diskriminanten giver 151?

8x^2-3x-5=0


D = -3^2 – 4*8*-5
D = 151
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Hvis Walras' ligning er rigtig, er diskriminanten også rigtig.


Svar #10
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

Hmm - Kan i se nogle fejl i det her?
Har selv regnet ud af hvis x er lig med 1 vil den passe men her bliver den så 0,96 - Kan det være på grund af at jeg ikke har taget alle cifre med eller fordi jeg har lavet en fejl undervejs :) ?


D = -32 – 4*8*-5
D = 151
D = kvadratroden af 151 = 12,28

x1 = -b+(kvadratroden)D / 2 * a
3+12,28/2*8 = 0,96

x1 = -b - (kvadratroden)D / 2 * a
3-12,28/2*8 = -0,58

x = 0,96

Hvis jeg bruger 0,96 som x får jeg 4,145 som resultat - altså 0,145 væk fra 4
 


Brugbart svar (2)

Svar #11
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Diskriminanten for 8x2 -3x -5 = 0 er

d = (-3)2 -4·8·(-5) = 9 + 160 = 169 = 132

Du har sjusket med fortegnene i din udregning af d .

Rødderne er x = (3±13)/(2·8) ⇒ x = 1 ∨ x = -10/16 = -5/8


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Rettelse:

Hvis Walras' ligning er rigtig, bliver diskriminanten 169 = (-3)2 - 4*8*(-5).

Er det ikke bedre?
 


Svar #13
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

Super har fået skrevet det rigtig ned nu :)
Mangler kun en ting nu og det er at angive resultatet med mængdebyggeren, kan huske det har noget af gøre med R,N,Q,Z og Ø men ikke hvordan man angiver dem :)?

Giver lige "point" efter jeg er færdig her :)

Tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #14
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man kan skrive L = {1 , -5/8}. Mere fuldstændigt

L = {x∈R | 4 = 2/(x+1) + 3/(2x-1)} = {1 , -5/8}


Svar #15
16. februar 2011 af Cybersi (Slettet)

tak for alle svarene :)
Hav en god aften :)


Skriv et svar til: To brøker med 1 ubekendt - Hjælp :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.