Matematik

Løs ligningssystemet og bestem værdier af a

19. februar 2011 af Idariber (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i tvivl om to opgaver.

Løs ligningssystemet i følgende ligninger:
-x + 3y = 6
2x + y = -5

Skal man bare isolere y?

En funktion f er bestemt ved f(x) = -x^3 + 4x^2 + 3x - 3
Tegn grafen for f, og bestem de værdier af a, for hvilke ligningen f(x) = a har netop 3 løsninger.
Jeg har indtegnet grafen og har fundet de tre x-værdier; 4,52, 0,59 og -1,11. Men jeg ved ikke hvordan jeg finder a.

Håber I kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2011 af mathon

     I:   -x + 3y = 6                              I multipliceres med 2 og kaldes III
     II:   2x + y = -5

     III: -2x + 6y = 12
     II:   2x + y = -5                             II og III adderes

              7y = 7
              y = 1                                  som substitueret i  II: 2x + y = -5  giver

              2x + 1 = -5
              2x =-6
              x = -3


 

 
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2011 af mathon

2)

             beregn først funktionens lokale minimum   (som er negativ)

             kaldes denne værdi
                                                    ylok-min
har du
             a ≥ |ylok-min|
                               


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2011 af mathon

.


Svar #4
19. februar 2011 af Idariber (Slettet)

Mange tak.
Det lokale minimum har jeg beregnet til -1,61. Men hvordan kommer jeg videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2011 af mathon

    Det lokale minimum har du beregnet forkert


Svar #6
19. februar 2011 af Idariber (Slettet)

Jeg har først differentieret funktionen til f '(x) = -3x^2 + 8x +3
Herefter fandt jeg x-værdierne ved hjælp af TI InterActive: x = 3 og x = 0,33

Lokalt minimum:
f(0,33) = -(0,33)^3 + 4 * 0,33^2 + 3 * 0,33 - 3
f(0,33) = -1,61

Er det da forkert regnet ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. februar 2011 af mathon

              fortegnsvariation for f '(x) = -3(x+(1/3))(x-3):                -              0              +          0            -   
                                                                                       x:  __________-1/3____________3____________
                                                            monotoni for f(x):    aftagende     lok min    voksende   lok max  aftagende

              lokalt minimum:
                                              f(-(1/3)) = -(95/27) ≈ -3,52


Svar #8
19. februar 2011 af Idariber (Slettet)

Okay. Men hvordan kommer jeg så videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. februar 2011 af mathon

                -x3 + 4x3 + 3x - 3 = a                

                f(x) + (-a) = 0      skal have 3 løsninger


                f(x) + (-a) har kun tre løsninger for
                      

                         -a ≤ -(95/27)
dvs for
                         a ≥ (95/27)
                      
 


Svar #10
19. februar 2011 af Idariber (Slettet)

Hvor får du 95 og 27 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. februar 2011 af mathon

     

     f(-(1/3)) = -(-(1/3))3 + 4·-(1/3)2 + 3·(-(1/3)) - 3  = -(-(1/27)) + 4·(1/9) - 1 - 3 = (1/27) + (12/27) - 4 =

                                                                                    (13/27) - (108/27) = -(95/27)


Svar #12
19. februar 2011 af Idariber (Slettet)

Okay tak :)


Skriv et svar til: Løs ligningssystemet og bestem værdier af a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.