Matematik
Integralregning
Håber, at jeg kan få hjælp.
En trapez drejes 360o om x-aksen, hvorved der fremkommer en keglestub med radius i den store grundflade lig med R, radius i den lille grundflade lig med r, og med højden h.
Udled en formel til bestemmelse af keglestubens rumfang.
Sådan har jeg gjort:
Jeg fandt forskriften for den lineære linje: f(x) = R- ((R-r/h)x)
Når jeg så finder rumfangen får jeg: V = π h∫0 f(x)2dx <=> V = [(h*(R-r)2) / 3] +R * h * r, hvilket ikke er korrekt, da det korrekte resultat er: V = 1/3 * π * h (R2 + r2 + R * r)
Hvad gør jeg forkert?
Svar #1
21. februar 2011 af NejTilSvampe
(h*(R-r)^2)/3 = h*(R^2+r^2-2Rr) /3
Rhr = 3Rhr/3
[h*(R^2+r^2-2Rr) +3Rhr ] /3
[h*(R^2+r^2) -2Rhr + 3Rhr ]/3
1/3 *( h*(R^2+r^2) + Rhr ) = 1/3 * h*(R^2+r^2+Rr)
Så du har integreret rigtigt, men du har glemt at gange med pi gennem det hele.
Svar #2
21. februar 2011 af elissa92
Hov, jeg glemte at skrive pi herinde. Ellers har jeg fået: π * {[(h*(R-r)2) / 3] +R * h * r}, hvilket heller ikke er korrekt. Er det så fordi, at jeg har integreret forkert denne gang?
Svar #3
21. februar 2011 af NejTilSvampe
Jeg har jo lige vist i #1 at det ER korrekt .... du skal bare reducere udtrykket.
Svar #4
21. februar 2011 af elissa92
Okay, det var mig, der ikke læste det ordentligt. Tak.
Jeg har integreret vha. Mathcad, men jeg er ikke så god til at gøre det i hånd. Er det muligt, at jeg kan få hjælp til det?
Svar #5
21. februar 2011 af NejTilSvampe
brug kvadratsætningen på f(x)^2 og derefter integrer hvor du bruger at ∫xndx = xn+1/(n+1)
Svar #6
21. februar 2011 af elissa92
Er det rigtigt?
V = π * h∫0 [(R-(R-r)/h)x]2dx
V = π * h∫0 [Rx2 -(Rx2 -rx2)/hx2]dx
V = π * [Rx3/3 - (Rx3/3 - rx3/3) /hx3/3 x 0]h
Er det rigtigt indtil videre?
Svar #7
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Det er igen en opgave, som du også havde kørende i går i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=974440 , og hvor du også fik hjælp. I stedet for at starte den samme opgave i en ny tråd, bør du fortsætte diskussionen i den gamle tråd.
Svar #8
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
V = π·0∫h [R + ((r-R)/h)x]2 dx
= π·0∫h (R2 + 2R(r-R)/h·x + ((r-R)/h)2·x2) dx
= π·[R2x + R(r-R)/h·x2 + (1/3)((r-R)/h)2·x3]h0
= π·(R2h + R(r-R)·h + (1/3)(r-R)2·h)
= π·h·(R2 + Rr -R2 + (1/3)(r2 + R2 -2rR))
= (π/3)·h·(r2 + R2 + Rr)
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
