Matematik

Reducere en brøk

21. februar 2011 af ikgym (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med at reducere brøken 

      x - 3        

  x^2 - 6x + 9

Er i tvivl om hvordan jeg skal begynde på den.

på forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find rødderne i polynomiet i nævneren, hvorved det kan faktoriseres. Forkort en fælles faktor i tæller og nævner ud.


Svar #2
21. februar 2011 af ikgym (Slettet)

kunne det være 3?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

I stedet for at gætte, find nu rødderne i polynomiet x2 -6x +9 , dvs løs ligningen x2 -6x +9 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2011 af NejTilSvampe

 ja det er en dobbeltrod af 3. Det kan ses da

-3-3 = -6 = b og -3*-3 = 9 = c

så nævneren kan faktoriseres til (x-3)^2


Svar #5
21. februar 2011 af ikgym (Slettet)

okay, altså jeg har matematik på c niveau og jeg ved ikke hvad et polynomi er, men gætter på det er nævneren?

jeg tænkte at det nok var tallet tre da jeg kan huske at man skal få det til at gå op i hinanden hvis man skal have noget faktoriseret  eller reduceret (mener det var sådan noget).

hvis nu jeg har    x-3

                            (x-3)^2

til at stå er resultatet så  en brøk eller skal jeg ende med at få et tal?

helst en nem forklaring da jeg skal have skåret det ud i pap :-) tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2011 af NejTilSvampe

 hvad er  a/a2 ??


Svar #7
21. februar 2011 af ikgym (Slettet)

a?

er det så bare x-3?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2011 af NejTilSvampe

 #7 - nej

a/a2 = 1/a

2 / 2^2 = 1/2

3/3^2 = 1/3

4/4^2 = ?


Svar #9
21. februar 2011 af ikgym (Slettet)

1/4..

så må det være        1/x-3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2011 af NejTilSvampe

#9 - korrekt, men husk parentes. 1/(x-3)


Skriv et svar til: Reducere en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.