Matematik

Omskrivning fra polær form til kartesisk form

21. februar 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvordan kommer man fra polær form til kartesisk form i følgende ligninger:

r = 1 + rcos(teta)

og

r = 1 - cos(teta)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Mener du r = 1 + cos(θ) ? Det er ligningen for en kurve i planen i polære koordinater, hvor θ er brugt som parameter.

Sætter man x = r·cos(θ) og y = r·sin(θ), får man ved at multiplicere med r:

r2 = r + r·cos(θ) , dvs

x2 + y2 = r + x , eller

(x2 + y2 -x)2 = x2 + y2

Hvis ligningen er

r = 1 + r·cos(θ) fås

x2 + y2 = (1+x)2 , eller

y2 = 1 + 2x , eller x = (1/2)y2 - 1/2


Svar #2
21. februar 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Undskyld, tastefejl. Den sidste ligning er korrekt. Den første skulle være: r = 1 + 2r cos (θ)

r = 1 + 2rcos(θ) har facit: y2 - 3x2 - 4x - 1 = 0

r = 1 - cos(θ) har facit: x4 + y4 + 2x2y2 + 2x3 +2xy2 - y2 = 0

Det er bare mellemregningen jeg var interesseret i :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Aha,

r = 1 + 2r·cos(θ) giver

x2 + y2 = (1 + 2x)2 , eller

-3x2 -4x +y2 = 1 , eller

y2 -3(x + 2/3)2 = 1 - 4/3 = -1/3 , eller

9·(x + 2/3)2 -3y2 = 1 , som er en hyperbel

-------

r = 1 - cos(θ) , giver

x2 + y2 = r - x , eller

(x2 + y2)2 + x2 + 2x(x2+y2) = x2 + y2 , eller

y2 = (x2 + y2)(x + y)2


Svar #4
22. februar 2011 af turk89 (Slettet)

#3

Hvordan kommer du fra:

r = 1 - cos(θ) til x2 + y2 = r - x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ved at gange ligningen med r:

r2 = r - r·cos(θ) , dvs

x2 + y2 = r - x


Svar #6
22. februar 2011 af turk89 (Slettet)

Hvordan kommer du så frem til udtrykket: (x2 + y2)2 + x2 + 2x(x2+y2) = x2 + y2


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ved at flytte x over på venstre side og kvadrere på hver side

(x2 + y2 + x)2 = r2 = x2 + y2


Svar #8
22. februar 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Så laver du indirekte treleddet størrelse om til toleddet størrelse ved at betragte ligningen følgende:

((x2+y2)+x)2

Er det ikke rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

F. eks. sådan (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac +2bc , men som du ser regnede jeg det som kvadratet på en toledddet størrelse, hvor det ene led selv er en toleddet størrelse:

(x2+y2)2 + x2 + 2x(x2+y2) = x2 + y2


Svar #10
22. februar 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Ja, det bemærkede jeg også. Vidste ikke om det var tilladt at kigge på den sådan.

Den første ligning:

r = 1 + 2r·cos(θ)

Du ganger med r på begge sider, så du får:

r2 = r + 2r2·cos(θ) som giver

x2 + y2 = r + 2rx

Kan det ikke passe?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, jeg kvadrerede ligningen

r2 = (1 + 2r·cos(θ))2 , dvs

x2 + y2 = (1 + 2x)2 .

som jeg skrev i #3.


Svar #12
22. februar 2011 af turk89 (Slettet)

#11

Tak for det. Så var det vidst ikke flere spørgsmål for denne gang. :-)


Skriv et svar til: Omskrivning fra polær form til kartesisk form

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.