Matematik

Vinkelret og ortogonal!?

23. februar 2011 af katriiine (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle! 

Nogle der kan svare mig på, hvad det vil sige, produktet af to hældningstal skal give -1? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det vil sige, som du også antyder, at to rette linier, der har disse hældningstal, står vinkelret på hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2011 af NejTilSvampe

 et produkt er to tal ganget sammen.

dvs. hvis du har to rette linjer  med hældning  a1 og a2, og de er ortogonale er der denne sammenhæng:

a1*a2 = -1

Husk på fra din tid med linæerfunktioner at  a = Δy / Δx

Så hvis du har to vektorer 

<x1;y1> og <x2;y2>   så er de ortogonale hvis:

y1/x1 * y2/x2 = -1


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2011 af SuneChr

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2011 af mathon

   hvis du har
                           L1:    y = a1x + b1      med retningsvektor r1 = [1,a1]

                           L2:    y = a2x + b2      med retningsvektor r2 = [1,a2]

  og L1 og L2 er ortogonale
   gælder         
                           r1r2 = 0
hvoraf
                           [1,a1]•[1,a2] = 0

                          1·1 + a1·a2 = 0

                           a1·a2 = -1


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2011 af mathon

omvendt
                     når produktet af to linjers hældningstal er -1,
                     er linjerne ortogonale
 


Skriv et svar til: Vinkelret og ortogonal!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.