Matematik

82 * 6^x = 12 * 3^x

25. februar 2011 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

82 * 6^x = 12 * 3^x

Kan slet ikke finde ud af den!

Har fået at vide, at jeg skal bruge den sidste logaritme-regel, men det kan jeg ikke finde ud af ved dette stykke.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Divider med 3x på hver side, så fås

82·2x = 12 . Isoler 2x til

2x = 6/41 .

Tag nu logaritmen på hver side, og isoler x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

Brug din nice lommeregner (Ti-89) til at solve skidtet!

det skrives således hvis du er i tvivl:

solve(82*6^x=12*3^x,x)


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. februar 2011 af SuneChr

# 0       Skriv udtrykket om til 82 * ( 2 * 3 )x =  12 * 3x      ⇒   82 * 2x * 3x  =  12 * 3    

 ⇒  2x  =  12 / 82  =  6 / 41

⇒   x * log 2  =  log 6 - log 41              Dividér med (log 2) på begge sider til sidst.

# 2:  "skidtet", som du skriver, forstås ikke med den kære lommeregner alene!

Matematikkens kunst er ikke at trykke på knapper, men at  f o r s t å !


Svar #4
25. februar 2011 af Zkw37 (Slettet)

#2

Brug din nice lommeregner (Ti-89) til at solve skidtet!

det skrives således hvis du er i tvivl:

solve(82*6^x=12*3^x,x)

Jeg må desværre kun gøre det UHM, ellers havde jeg også brugt den!

Tak for hjælpen!


Svar #5
25. februar 2011 af Zkw37 (Slettet)

#3

# 0      Det første stykke, som jeg gerne vil udregne, står der ikke noget med log, hvor kommer log ind i stykket? :-)


Svar #6
25. februar 2011 af Zkw37 (Slettet)

#3
Det første stykke, som jeg gerne vil udregne, står der ikke noget med log, hvor kommer log ind i stykket? :-)

Og hvis jeg dividerer med log2 i sidste stykke hedder den så x * log2/log2 = (log6-log41)/log2?


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man bruger log for at isolere x i ligningen

2x = 6/41 .

Man benytter regnereglen log(ab) = b·log(a) , så log(2x) = x·log(2) . På højre side får man
log(6/41) = log(6) - log(41) .

Endelig dividerer man så med log(2) på hver side til isolering af x

x = log(6/41) / log(2)


Skriv et svar til: 82 * 6^x = 12 * 3^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.