Matematik

Ligning

27. februar 2011 af mkfritze (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Rita, Signe, Tine, Ulla og Vivi skal dele 600 kr.
Signe skal have det samme som Rita. Tine skal have halvt så meget som Rita.
Ulla skal have dobbelt så meget som Rita. Vivi skal have tre gange så meget som Rita.
Du skal finde ud af, hvor mange penge de skal have.

Skriv en ligning som kan bruges, når Rita får x kr.
 

Hvordan klare jeg lige den ? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Formuler alle oplysningerne i opgaven i form af ligninger:

Rita, Signe, Tine, Ulla og Vivi skal dele 600 kr. : R+S+T+U+V = 600
Signe skal have det samme som Rita. S = R
Tine skal have halvt så meget som Rita. T = R/2
Ulla skal have dobbelt så meget som Rita. U = 2R
Vivi skal have tre gange så meget som Rita. V = 3R

Indsæt udtrykkene for S, T, U og V i den første ligning og løs den fremkomne ligning i R.


Svar #2
27. februar 2011 af mkfritze (Slettet)

Rita, Signe, Tine, Ulla og Vivi skal dele 600 kr. : R+S+T+U+V = 600
Signe skal have det samme som Rita. S = R
Tine skal have halvt så meget som Rita. T = R/2
Ulla skal have dobbelt så meget som Rita. U = 2R
Vivi skal have tre gange så meget som Rita. V = 3R

Også det jeg selv kom frem til, men måden at skrive ligningen på kan jeg ikke se mig ud af. ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

I ligningen R+S+T+U+V = 600 skriver vi nu R istedet for S, R/2 i stedet for T, 2R istedet for U, og 3R istedet for V:

R + R + R/2 + 2R + 3R = 600

Reducer venstresiden og løs med hensyn til R.


Svar #4
27. februar 2011 af mkfritze (Slettet)

Må nok have lidt hjælp igen der, hvordan er det reducering ?

Er godt nok alt for længe siden man har været på skolebænken.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder

R + R + R/2 +2R + 3R = 7R + R/2 = (15/2)R, så man finder

(15/2)R = 600 , hvoraf

R = 600·2/15 = 80


Svar #6
27. februar 2011 af mkfritze (Slettet)

Tak, så fangede jeg den. :-)


Svar #7
27. februar 2011 af mkfritze (Slettet)

Arhg. Var lidt for hurtig til at skrive jeg fangede den.

Hvordan bliver 7R + R/2 til (15/2)R ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

7 + 1/2 = 14/2 + 1/2 = 15/2


Svar #9
27. februar 2011 af mkfritze (Slettet)

Ja selvfølgelig :-) Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.