Matematik

differentialregning

01. marts 2011 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg skal løse følgende opgave:

overfladearealet af en cylinderformet dåse med indhold 800ml kan beskrives ved funktionen

0(x)=1600/x-2pi*x^2, hvor x angiver dåsens radius målt i cm.

a) bestem radius x så overfladearealet er mindst muligt

Jeg har differentieret til følgende på min lommeregner:

f'(x)=-4*pi*x-(1600/x^2), og hvordan kommer jeg så videre herfra?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2011 af AMelev

Bestem nul-punkter og fortegn for f ' og benyt det til at bestemme monotoniforhold for f.

Check evt. vha. grafværktøjet.


Svar #2
01. marts 2011 af bonzoadam (Slettet)

Jeg har regnet mig frem til 1 nulpunkt ved hjælp af lommeregneren som er -5,0308, men jeg er stadig i tvivl om hvordan jeg selv ville skulle løse ligningen f'(x)=0=4*pi*x-(1600/x^2) =0.

Det er jo ikke svært at løse det på lommeregneren men jeg er i tvivl når jeg selv skal bruge hovedet:-)

Desuden virker det heller ikke til at grafen har nogle ekstrema??


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2011 af AMelev

Du har ret - der er noget galt med overfladearealet, hvis volumen skal være 800 mL (cm3).
Så vidt jeg lige har kunnet se, er O(x) = 1600·r/x + 2π·x2  Jeg tror, der er smuttet et fortegn

Rumfang = bundflade · højde (h), så 800 = π·x2·h ⇔ h = 800/(π·x2) = 800/(π·x2)
Det fremgår ikke, om dåsen er med top, men jeg går ud fra, den er med, så ligner det mest det angivne.
Oveflade er top + bund + sidestykke = 2·π·x2 + omkreds af bund · højde = π·x2 + 2π·x·h = 2·π·x2 + 2π·x·800/(π·x2) = 1600·r/x + 2π·x2  

Prøv, om du kan få det til at fungere med det.

Det, du har stående i #2 er en 3.gradsligning og det skal I ikke kunne løse "hånden/hovedet", så brug du trygt din lommeregner - det er ikke "snyd" - vi vasker jo heller ikke tøj på vaskebræt, hvis vi har en fuldautomatisk vaskemaskine stående, vel?


Svar #4
01. marts 2011 af bonzoadam (Slettet)

#3, det er rigtigt der er forkert fortegn. Har lige fundet opgaven i sin oprindelige form og der er ganske rigtigt + foran 2pi (godt nok irreterende!)

tak for rådet med vaskemaskinen- det er jo helt rigtigt:-)


Svar #5
01. marts 2011 af bonzoadam (Slettet)

Har regnet opgaven nu...........med rigtig fortegn og lommeregner. Nu hang det sammen. 100000 tak for hjælpen!


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.