Matematik

Statistik, middelværdi

01. marts 2011 af emul0c - Niveau: A-niveau

Jeg prøver lige at forenkle mit spørgsmål fra tidligere som ikke blev besvaret ;-)

Hvis man har en talrække med 10 tal, som alle har en unik værdi imellem 1 og 15.

Hvad vil den forventede gennemsnit da være?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Det er nok, fordi det er svært. Man skal have en genial ide. Jeg pøver lige :-)

Gennemsnittet af de 10 tal er deres sum divideret med 10. Det forventede gennemsnit må være summen af alle disse mulige gennemsnit divideret med antallet af mulige kombinationen af de 10 udvalgte tal. Hvis det ikke passer, er resten forkert.

Antallet af mulige kombinationer er K15,10, så det svære er at finde summen af gennemsnittene.

Man kunne måske prøve at skrive alle kombinationerne op under hinanden. Det bliver K15,10 rækker med 15 felter i hver række. Hver søjle er udfyldt med samme tal, men kun i 10/15 af felterne. Hvis vi rykker tallene op i rækkerne, så de tomme pladser bliver udfyldt, får vi altså 10/15·K15,10 rækker.

Summen af alle tal (i en række) fra 1 til 15 er 15·16/2 = 120, så vi får for summen af alle rækkerne

120·10/15·K15,10, som så skal divideres med antallet af tal (15·10/15·K15,10). Det giver

120 / 15 = 8 , som så er mit bud på forventningsværdien (Pyha). Jeg håber, det passer.


Svar #2
03. marts 2011 af emul0c

#1

Jeg er ikke helt sikker på hvordan du finder de 16/2 ?

På ovenstående metode får man vel et eller andet sted blot det samme som hvis man tager gennemsnittet af tallene 1-15?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

De 15·16/2 kommer fra formlen for summen af en differensrække

sn = n·(a1+an)/2

Der er n led, a1 er det første, an er det sidste. sn er summen.

Og ja, det får man (sjovt nok?)


Svar #4
04. marts 2011 af emul0c

Ok.. jamen jeg prøver at gå videre med det så ;-)

 


Skriv et svar til: Statistik, middelværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.