Matematik

C i en sinusfunktion.

02. marts 2011 af Lego Männer (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hey.

Jeg har siddet og fiflet lidt med at finde C i en sinusfunktion. 

Jeg kender A, B og D:

A=6,5

B=Pi/6

D=20,5

Min tanke var at man kan isolere C og ved at indsætte y og x værdierne kan man finde C. Men intet virker?

Y=AsinB(x-c)+D

Isolerer c og får:

c=x- ((sin^(-1) ) (y-D)/a)/B

Jeg har et skema af y og x værdier:

x  1      2      3       4      5        6        7      8         9      10     11    12

y 15   14    15     18     21     25     27     26     24     20     18     16

Jeg ved at C skal give 4,5. Men hvis jeg bruger min isolerede formel for c så får jeg 700 forskellige og forkerte værdier?

Jeg har intet fået af vide om faseforskydningen men jeg forstår ikke at man ikke kan finde C ud at kende faseforskydning eller at skulle tegne funktionen???

VH Jonas -GBE


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2011 af peter lind

Nu skriver du ikke meget om, hvad der ligger bag ved. Hvad er det en model for ?. Hvis jeg har forstået det rigtigt er c faseforskydningen. Med så mange sammenhørende værdier bør du bruge regressionsanalyse til at finde c. Det undrer mig iøvrigt at alle tal er pæne hele tal.


Svar #2
02. marts 2011 af Lego Männer (Slettet)

egentlig så er det meningen at man skal finde C udfra en model. C er fase forskydningen. Og tallenes betydning er vel som sådan irrelevant, men siden du nu spørger så er 1= januar, 2=februar. Altså x=måneder og y er så temperaturer. Og ja tallene er pæne. Man kan sagtens finde C ved at kigge på den funktion der kommer ud af det her. Men......

Mit spørgsmål går på om hvorfor man ikke kan isolere c i funktionen og finde værdien for c når man har alle andre tal til rådighed? Hvorfor, når man isolerer, får man ikke et korrekt c?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2011 af peter lind

Du kan ikke klare dig med en enkelt måling. Ud fra tallene vil jeg gætte på at det er maksimumtemperaturen for de enkelte måneder. Disse er jo ikke tal der følger en præcis funktionsforskrift., så der er gættet på en funktion, som temperaturen følger men med statistiske udsving. Du bør derfor ikke beregne ud fra et enkelt sæt observertioner men fra dem alle på en gang. Dette gøres med regressionsanalyse, som kan gennemføres med et passende CAS værktøj. Du bør iøvrigt nok sætte en begrænsning af c på. Det kan for eks. være c ∈[-π;π[ eller [0; 2π]


Svar #4
02. marts 2011 af Lego Männer (Slettet)

Nu stopper jeg dig lige helt. Prøv at se mit spørgsmål i mit svar til den før.

Mit spørgsmål går på om hvorfor man ikke kan isolere c i funktionen og finde værdien for c når man har alle andre tal til rådighed? Hvorfor, når man isolerer, får man ikke et korrekt c?

Jeg vil ikke have hjælp til at finde C. Jeg kan sagtens finde C. Og de tal følger meget tilnærmelsesvis en funktionsforskrift. Vil tro at hvis du lavede en regression på den som en sinus svingning så vil r kvadratet være 0,998.

Men det er ikke det jeg er ude efter. Kan sagtens finde C. Lad mig prøve at omformulere mit spørgsmål

Hvis du i en lineær funktion har et koordinat og hældning kan du finde b? y=ax+b. Ok. Du isolerer blot b og indsætter tallene.

Hvis du i en sinussvingning Y=AsinB(x-c)+D har et koordinat samt  A, B og D men mangler C og du ikke bruger regression eller kigger på faseforskydningen men blot vil løse den helt matematisk uden statistikker.

Hvordan kan det være at man ikke kan finde den korrekte værdi af C??? Det eneste du ændrer ved at ændre på værdien ved C er faseforskydningen. Hvis du har et punkt der ligger på din funktion og amplituden og perioden samt den horisontale værdi er der. Hvordan kan det være man ikke kan løse det?

PS. det her er matematik og det er ikke geografi.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2011 af peter lind

Hvis du kun har et par (x, y) kan du også løse opgaven ved at isolere c. Det er bare ikke den metode du skal bruge, når der er 12 datapar


Skriv et svar til: C i en sinusfunktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.