Matematik

Vektorer

09. marts 2011 af MaleneY (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har lidt problemer med at løse de to vedhæftede opgaver......

Tænkte på om nogen af jeg kunne hjælpe mig lidt i gang..

Vedhæftet fil: Vektorer.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

1. Benyt, at stedvektoren OP til et punkt P har samme koordinater som punktet. Der gælder derfor, via indskudsreglen, at

AB = AO + OB = OB - OA , og

OC = OA + AC

2. Vinklen v mellem to vektorer a og b kan findes af

cos(v) = (ab)/(|a||b|)

Benyt dernæst denne formel til at finde vinklen mellem vektorerne AB og AC .


Svar #2
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Jeg forstår ikke indskudsreglen. Jeg ved ikke hvad OA er, det er jo blot et punkt?

Mht. 2.

((-1)·2+3·4)/(√((-1)^2+2^2 )·√(3^2+4^2 ))

Men det giver et meget mærkeligt tal.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

O er koordinatsystemet begyndelsespunkt O(0,0) . Man finder koordinaterne til vektoren AB ved at trække koordinaterne for punktet A fra koordinaterne for punktet B .

2. Du har ikke regnet skalarproduktet ab korrekt ud. Men hvad mener du med et mærkeligt tal?


Svar #4
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Men hvordan finder jeg så for C? Jeg er lidt væk....

Jeg prøver igen:

((-1)·3+2·4)/(√((-1)^2+2^2 )·√(3^2+4^2 )) = 0,447

Tager det i cos^-1 og det giver 63,4 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt formlen fra #1

OC = OA + AC

Dette læses: Man finder punktet C's koordinater ved at lægge vektoren AC's koordinater til punktet A's koordinater.

2. Man har for vinklen v mellem vektorerne a og b:

cos(v) = (-3+8)/(5√5) = 5/(5√5) = 1/√5 ≈ 0,447214 ⇒ v = 63,43495º


Svar #6
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Vent nu prøver jeg igen:

(-8) Vektor tegn 22 + 4,7 = 14, 29.

Rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Altså

OC = OA + AC = (4 , 7) + (-8 , 22) = (4 -8 , 7 +22) = (-4 , 29)

Du blander koordinaterne på en underlig måde.


Svar #8
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Når ja rækkefølgen var jo OA også AC. Så dvs C er (-4 , 29)

Men AC er en vektor skal den ikke skrives op som en vektor?


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, AC er en vektor, og den blev da også skrevet som en vektor i #7.

AC = (-8 , 22)


Svar #10
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Jamen jeg tænkte på en vektor skrives jo anderledes end et punkt. Så kan man godt sådan uden videre lægge dem sammen? :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo mest praktisk her at skrive vektorer som rækkevektorer i stedet for søjlevektorer, som du måske er vant til.

Som jeg har nævnt, lægger vi to vektorer sammen, nemlig stedvektoren OA og vektoren AC .


Svar #12
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Nåååååååååååår stedvektoren har bare samme koordinater som punktet. Nu forstår jeg det meget meget bedre.

mht vinklen ml AB og AC:

jeg skriver det her:

cos(v)=((-6)·1+5·2)/(√((-6)^2+1^2 )·√(5^2+2^2 ))


Svar #13
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

JEg har fundet fejlen jeg regner længderne forkert . Derfor.

det skal give 76 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvis du blot afleverer vinkelen som 76º , er resultatet forkert. Angiv vinkelen i grader med et antal decimaler.


Svar #15
09. marts 2011 af MaleneY (Slettet)

Ja det har du vist ret i jeg tror heg tager to betydende cifre med! også selvfølgelig et gradesymbol (:


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.