Matematik

10 % af et bjerg ??

10. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 Hej

Du ved at 10 % af et bjerg stikker op ad vandet, hvordan vil du så beregne at dette er sandt ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2011 af SuneChr

Ja, 10% - men af hvad?  Bjergets samlede masse, bjergets højde over havet?

Ta'r vi den sidste: bjergets højde over havoverfladen har vi:

Havdybde ved bjergets fod, dvs havoverfladen = d

Bjergets højde, fra havoverfladen = h

så har vi:   h / ( d + h )  =  1 / 10  =  10%

Nærmere tror jeg ikke, jeg kan komme det.


Svar #2
10. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 De oplysninger jeg har skrevet er de eneste jeg fik opgivet


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2011 af mathon

der er vist tale om et flydende isbjerg:

                 opdriften = tyngden af det fortrængte vand = tyngden af bjerget


                                       Fop = Vunder·ρvand·g  =  V·ρis·g

                                                Vunder = (ρisvand)·V

                                                Vover = V - Vunder = V - (ρisvand)·V

                                                Vover = V(1 - (ρisvand))

                                                Vover = (1 - ((0,9 g/mL)/1 g/mL))·V

                                                Vover = (1 - 0,9)·V

                                                Vover = 0,1·V

                                                Vover = (1/10)·V


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Det kunne se ud, som om man vil have beregnet vanddybden.

Hvis man med 10% af bjerget mener den højde, man kan se over havet , må der gemme sig 90% af højden under vandet, svarende til 9 gange de 10%.

Det er altså vanddybden, som kan måles, hvorved man kan tjekke det. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om, at 10% af isbjergets volumen stikker op over havets overflade, og det hænger sammen med, som mathon skriver i #3, at massefylden af is er 9/10 af massefylden af vand.

Det skal illustrere den gamle advarsel til sejlere og kaptajner på Titanic og lignende skibe om at holde sig langt væk fra isbjerge, for der er 9 gange så meget is under vandet som det, man ser rage op over havoverfladen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2011 af mathon

ved forsøg med en prismeformet isklump
haves

                                  
                                                               Vover = (1/10)·V

                                                               hover·A = (1/10)·h·A

                                                               hover = (1/10)·h


Skriv et svar til: 10 % af et bjerg ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.