Matematik

Opskrivning af Differentialligning

13. marts 2011 af gadehund (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har en opgave som jeg har haft noget besvær med. Håber nogen kan hjælpe mig.

Opgaven lyder:

Når man fylder luft i et bildæk, forbinder man dækkets ventil med en beholder, der indeholder komprimeret luft. I det følgende antages, at lufttrykket i beholderen er konstant under påfyldning.
Dæktrykket p, målt i kPa, kan beskrives som en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under påfyldningen vokser dæktrykket på en sådan måde, at dens hastighed, hvormed det vokser, er proportional med trykforskellen mellem beholder og dæk. Proportionalitetsfaktoren har værdien 0,02 (denne størrelse afhænger bl.a. af bildækkets volumen og af luftmodstanden), og lufttrykket i beholderen er 1000kPa.

Opskriv en differentialligning, der beskriver, hvorledes dæktrykket p under påfyldning ændrer sig som funktion af tiden t.
 

Det som jeg har skrevet som svar er:  f ' (x) = 0,02 * ( y - 1000kPa)

Er det rigtigt eller er jeg langt ude i skoven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2011 af peter lind

Du må regne med at lufttrykket i beholderen er større end lufttrykket i dækket. Med dit svar får du så at trykke i dækket aftager med tiden. Du bør altså skifte fortegn på højre side.


Svar #2
13. marts 2011 af gadehund (Slettet)

Mener de så at der skal stå:

f ' (x) = 0,02 * ( y + 1000kPa) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2011 af peter lind

Nej. Du skulle blot skifte fortegn på højre side


Svar #4
13. marts 2011 af gadehund (Slettet)

f ' (x) = - 0,02 * ( y - 1000kPa)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2011 af peter lind

ja


Svar #6
13. marts 2011 af gadehund (Slettet)

mange tak


Skriv et svar til: Opskrivning af Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.