Matematik

Taylor

14. marts 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

Det appriksimerende trediegradspolynomium skal være et polynomium på formen:

p3(x) = a0 + a1(x - x0) + a2(x - x0)2 + a3(x - x0)3

Bestem konstanterne a0, a1 og a3, sådan at

p3(x0) = f(x0)

p3´(x0) = f´(x0)

p3´´(x0) = f´´(x0)

p3´´´(x0) = f´´´(x0)

Hvordan er det lige, man gør?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2011 af peter lind

Find p3'(x), p3''(x), p3'''(x)

Find f'x), f''(x), f'''(x)

Find p3'(x0), p3''(x0), p3'''(x0)

Find f'x0), f''(x0), f'''(x0)

Opstil ligningerne. Det giver 4 ligninger med de 4 ubekendte a0, a1, a2, a3, som du må løse


 


Svar #2
14. marts 2011 af elissa92

Har jeg gjort det rigtigt indtil videre?;

Jeg startede med at differentiere p3(x) = a0 + a1(x - x0) + a2(x - x0)2 + a3(x - x0)3

p3´(x) = π/6 - x/2 + [f´´´((π/3 *(x - π/3)2) / 2] - √(3)/2

p3´´(x) = {[f´´´(π/3) * (2x - 2π/3)] / 2} - 1/2

p3´´´(x) = f´´´ (π/3(x))

Skal jeg så indsætte de værdier i p3(x) = f(x0) + f´(x0)(x-x0) + (f´´(x0)/2) (x-x0)+ (f´´´(x0) / 1 * 2 * 3) (x - x0)3 ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2011 af peter lind

Du har misforstået mig; men det kan da også være at jeg har misforstået dig. jeg har jo ikke den originale opgave

sætter du x0 ind i p3(x) får du

p3(x0) = a0+a1(x0-x0) + a2(x0-x0)2 + a3(x0-x0)3 =

p3'(x) =  a1 +2*a2(x-x0)+ 3*a3(x-x0)2

Sæt så x = x0 ind i ovenstående.Fortsæt på samme måde med at finde p3''(x), p3''(x0) p3'''(x), p3'''(x0)


Svar #4
14. marts 2011 af elissa92

Jeg kan slet ikke komme videre :/ Har nemlig ikke forstået det så godt.

Men er det så korrekt at p3'(x0) = a1 +2*a2(x0-x0)+ 3*a3(x0-x0)2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2011 af peter lind

ja; men du kan forkorte det meget ned.


Svar #6
14. marts 2011 af elissa92

Ja, til p3'(x0) = a1 +2*a2+ 3*a3

p3´´(x0) = a1 + 2 * a2 + 3*a2

Er det så korrekt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2011 af peter lind

Nej. Hvad er 2*a2*(x0-x0) ?


Svar #8
14. marts 2011 af elissa92

0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2011 af peter lind

Ja. Hvad bliver så p3(x0) og p3'(x0)


Svar #10
14. marts 2011 af elissa92

p3(x0) = a0 og p3´(x) = a1

Men hvad bliver p3´(x0) så?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. marts 2011 af peter lind

I #3 er angivet p3'(x) = p3'(x) = a1 +2*a2(x-x0)+ 3*a3(x-x0)2

#4 fandt du p3'(x0) = a1 +2*a2(x0-x0)+ 3*a3(x0-x0)2

I #8 fandt du at det midterste led i #4   2*a2(x0-x0) = 0

Så skal du bare se på det sidste led. Det er formodentlig det du har gjort i #10 men så har du bare samtidig fejlagtig erstattet x0 på venstre side med x


Svar #12
14. marts 2011 af elissa92

Okay. p3´(x0) = a1 så må p3´´(x0) = 0 og p3´´´(x0) = 0, ik?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2011 af peter lind

Nej. Du skal først finde p3''(x) og p3'''(x) på samme måde som i #3


Svar #14
14. marts 2011 af elissa92

Skal jeg sætte x = x0 i p3´(x) = a1 for at finde p3´´(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. marts 2011 af peter lind

Nej I første omgang skal du ikke sætte x0 ind. Du skal differentiere p3'(x), som er angivet i #3. Først efter differentiationen giver det mening at sætte x = x0


Svar #16
14. marts 2011 af elissa92

Så får jeg p3´´(x) = a1 + 6 * a3(x-x0), er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. marts 2011 af peter lind

Nej. Brug at den afledede af en konstant er 0 og dxn/dx = n*xn-1


Svar #18
14. marts 2011 af elissa92

p3´(x) = a1 + 2 * a2 (x-x0) + 3 * a3 (x-x0)2

p3´´(x) = 6a3 (x-x0)

?


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. marts 2011 af peter lind

Hvad er (a1)' og (2a2(x-x0))'  samt (3a3(x-x0)2)'?

Lad være med at gætte. Regn i stedet for.


Svar #20
14. marts 2011 af elissa92

(a1)´ = 0, da det er en konstant

(2a2(x-x0))' = er lidt i tvivl, men skal jeg bruge at u * v = u´v + v´u?

(3a3(x-x0)2)' = 6a3(x-x0)


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.