Matematik

ligning

14. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej

Sidder med denne ligning, som jeg ikke kan få til at passe. Kan nogen guide mig igennem step by step, så vil det være utroligt :-) Mit problem er her med parentesen, som jeg får lidt problemer med.

Opgaven. Løs ligningen

x - 2(x - 1) = 2x + 5

Mit første træk er:

x - 2x -2 = 2x +5 +2

Er det korrekt gjort indtil videre?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2011 af emul0c

Første step:

x - 2(x - 1) = 2x + 5,

dette kan skrives som:

x - 2x + 2 = 2x + 5

Dernæst kan du så prøve at få alle x'erne over på én side og konstanterne (tallene) på den anden :-)


Svar #2
14. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Næste step:

x - 2x +2 -2 = 2x +5 -2

Næste step:

x - 2x = 2x + 3

Mit problem her er x - 2x. Hvad giver det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2011 af emul0c

Du kan prøve f.eks. at erstatte x'et med et 1-tal. Hvad giver det så? 1 - 2*1 = 1 - 2 = -1. Så x - 2x = -x
 


Svar #4
14. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Så langt så godt :-)

Næste step:

x - 2x = 2x + 3

Vil den så hedde sådan

-x = 2x +3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2011 af emul0c

#4

Jep. Og hvad tror du så næste step er?


Svar #6
14. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Næste step:

-x - 2x = 3

-3x/3 = 3/-3

x = -1

Er det korrekt? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2011 af emul0c

Du har ikke skrevet det helt korrekt op; men ja x = -1.

-x - 2x = 3

-3x = 3

-3x / 3 = 3 / 3

-x = 1

<=>

x = -1


Svar #8
15. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Jeg må indrømme, at jeg sjuskede med detaljerne, men tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.