Fysik

nyttevirkning - hvad gør jeg forkert?

18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

sidde med denne opgave, og kan bruge lidt hjælp til b-delen. 

se vedhæftede opgave for graf. her er opgaven: 

Spidsen af en møllevinge gennemfører en cirkelbevægelse med radius 45 m.
Møllevingen foretager 20 omdrejninger pr. minut.


a) Bestem farten for spidsen af en møllevinge.

v = 94,2 m/s


Den effekt Pvind, hvormed vinden tilfører møllen kinetisk energi, er
        

Pvind =0.61 kg/m3*A*v3


hvor v er vindhastigheden, og A er det areal, som møllevingerne overstryger.
Grafen nedenfor viser, hvordan vindmøllens leverede effekt Pmølle, afhænger af
vindhastigheden v.


b) Bestem ved hjælp af grafen vindmøllens nyttevirkning, når
vindhastigheden er 12,5 m/s. 

Hvad jeg har gjort: 

Bestemt pvind ved 12,5 m/s - altså den tilførte energi - til 7,5794*106 W

og dernæst Enytte ved hjælp af grafen til 27*103 W

og nyttevirkningen

n=Enytte/Etilført = 0.003562 

forstår ikke hvad nyttevirkningen fortæller noget om? har jeg regnet rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 du får en besynderlig lav nyttevirkning. har du udregnet nyttevirkningen i rigtige enheder?


Svar #2
18. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

her er opgaven vedhæftet. 

jamen jeg ved ikke hvad det er jeg gør forkert, men det kan vel ikke passe nyttevirkningen er 0,3 %. 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 du har aflæst Pmølle forkert. den er 2,7*10^6 W.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Møllen modtager en effekt fra vinden, Pvind, men møllen er kun i stand til at omsætte en vis del af den effekt til effekt Pmølle, der kan leveres videre til forbrugerne. Forholdet mellem de to effekter er nyttevirkningen. Den brøkdel fortæller, hvor stor en del af vindenergien, der faktisk kan udnyttes.


Svar #5
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

Santino -okay, nu får jeg det til n = 0,35 

altså ca 35 %? kan det passe? 

Andersen, så at nyttevirkningen er 35 % er ok? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det lyder da rimeligt.


Skriv et svar til: nyttevirkning - hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.