Matematik

differentialligning - bestem monotoniforhold

19. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 y '= y * (x2 - 1)

f(x) er en løsning til denne differentialligning. Bestem monotoniforholdene for f(x).

Hvordan kan man løse sådan en uden hjælpemidler ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal ikke løse differentialligningen. Man skal benytte, at f(x) er en løsning til differentialligningen til at undersøge monotoniforholdene for f(x) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2011 af peter lind

Du kan bruge separation af variable. Se http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html#separable


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2011 af peter lind

#1 Problemet med den metode er, at man også skal kende fortegnet for y


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal jo så tilsvarende kende en begyndelsesværdi for y for at løse differentialligningen. Fortegnet afhænger af begyndelsesværdien.

Man kan vise, at hvis y = 0, er y- og alle de højere afledede = 0, hvorfor y er konstanten 0. Derfor er det rimeligt at antage, at y ≠ 0 for alle x . Man ser da, at y'/y har samme fortegn som x2 -1 .

Hvis y > 0 , har f(x) lokalt maksimum for x = -1 og lokalt minimum for x = 1, og f(x) er voksende for x < -1 , aftagende for -1 < x < 1 , og voksende igen for x > 1 .

Hvis y < 0 , har f(x) lokalt minimum for x = -1 og lokalt maksimum for x = 1, og f(x) er aftagendee for x < -1 , voksende for -1 < x < 1 , og aftagende igen for x > 1 .


Skriv et svar til: differentialligning - bestem monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.