Kemi

Stx maj 2010 - opgave 1c

20. marts 2011 af Light-Lover (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er strandet i en opgave - og jeg ved ikke helt hvad jeg skal stille op med den.

Det drejer sig om opgave 1c fra sættet STX maj 2010 - om butansyre

I den tidligere opgave har vi beregnet hhv. den formelle kocentration, der er beregnet til 0,227 mol/L og beregning af pH-værdien for smørsyre ved den pågældende ligevægt,hvilket jeg har begnet til 2,73 ved den pågældende fortyndinngsgrad.

Nu er opgaven så:

25,0 mL af butansyreopløsningen titreres med en 0,300 M kaliumhydroxidopløsning, hvorved følgende reaktion følger:

CH3CH2CH2COOH (aq) + H20 ---> CH3CH2CH2COO^- + H20

c) Beregn, hvor stort et ækvivalenspukt af KOH-opløsningen, der skal tilsættes for at nå ækvivalenspunktet. Foreslå en indikator, der kan anvendes ved titreringen

d) Beregn pH-værdien i ækvivalenspunktet


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. marts 2011 af kuerten15

c)

n(før) = n(efter), dvs.

c(butansyre) * V(butansyre) = c(KOH) * V(KOH)

V(KOH) = c(butansyre) * V(butansyre) / c(KOH) = 0,227 M * 25,0 mL / 0,300 M = 18,92 mL.

d) Du har en buffer.

F' = c(butansyre) * (V(butansyre) / (V(butansyre) * V(KOH) = 0,227 M * (25,0 mL / (25,0 mL + 18,92 mL) ) = 0.129 M

x^2(F'-x) = Kb = Kw / Ka

Du løser for x og indsætter i;

pH = -log(Kw / x)


Skriv et svar til: Stx maj 2010 - opgave 1c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.