Matematik

Nulpunkter til f(x)= e^x^2-4x-1

25. marts 2011 af Markus1990 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber der er nogle der kan hjælpe mig med hvad man gør her:

funktionen er givet ved forskriften: f(x)= ex^2-4x-1

Forklar hvilken metode man bruger i nedenstående løsninger til at finde nulpunkterne:

ex^2-4x= 1= 0

x2-4x= 0

x*(x-4)= 0

x= 0 v x= 4


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2011 af SuneChr

Vi anvender substitution, udskiftning, idet vi ved, at  ey  =  1, når y = 0.

Derfor er det let at kunne løse andengradsligningen  y  =   x2  -  4x  =  0  og sige, at de to løsninger ( i det hér tilfælde ) er løsningén til f(x)  =  0.


Svar #2
25. marts 2011 af Markus1990 (Slettet)

 så ved den første metode: e^x^2-4x = 1= 0 der anvender vi substitution?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2011 af SuneChr

#2:  Ja, og substitution anvendes også, når du skal differentiere for at finde monotoni-forholdene.

Find f´(x) ved substitution, og find 0-punkter og fortegnsvariation for f´(x) ,  hvis der er variation.

OK, det forlanges så ikke i opgaven, men nu fik du også dette råd !  : )


Svar #4
25. marts 2011 af Markus1990 (Slettet)

men hvor skal jeg så mere konkret bruge de enkelte metoder i forhold til de tre sidste?:

x2-4x= 0

x*(x-4)= 0

x= 0 v x= 4

vil bare vide hvilken metode :)

på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2011 af SuneChr

# 4:    x * ( x - 4 ) = 0   kaldes faktorisering af 2´gradspolynomiet, og brug af 0-reglen: når et produkt er 0, er mindst én af faktorerne = 0.        En hel parentes er også en faktor.


Svar #6
25. marts 2011 af Markus1990 (Slettet)

 hvad så med de øvrige 2 :)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2011 af SuneChr

# 6:   x = 0  ∨   x = 4    er løsningen til f(x) og metoden er vel blot:  løsningén, (med tryk på sidste stavelse). 


Svar #8
25. marts 2011 af Markus1990 (Slettet)

det du skrev med nulreglen før, var det så til: x*(x-4)= 0 eller til x^2-4x= 0?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2011 af SuneChr

# 8:  Nulreglen peger hen til produktet    x * ( x - 4 ) :                               x2  - 4x  =  0    ⇔    x * ( x - 4 )  = 0

Nulreglen bruges kun dér, hvor der er et produkt, altså et udtryk kun bestående af faktorer.

Ang. # 3 :        Mere rigtigt at sige "reglen om sammensætning af funktioner" end "substitution", når vi taler om differentiations-regler.


Skriv et svar til: Nulpunkter til f(x)= e^x^2-4x-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.