Kemi

Afstemning af redoxreaktioner

26. marts 2011 af emms (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Håber I kan hjælpe mig med at afstemme disse to redoxreaktioner, som jeg af en eller anden grund ikke kan få til at gå op.

1. SO3(-2) + MnO4(-2) --> SO4(-2) + MnO2
PH-værdi = 9

2. Fe(+2) + Cr2O7(-2) --> Fe(+3) + Cr(+3)
PH-værdi = 2

 

På forhånd tak! :-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2011 af mathon

                                                +4               +6                   +6              +4
                                                 SO32-   +    MnO42-   --->   SO42-   +   MnO2

.

                                                 SO32-   +   MnO42-  +  H2O   --->    SO42-   +   MnO2  +  2 OH-


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2011 af mathon

                                                                +2           +6                       +3         +3
                                                                Fe2+   +   Cr2O72-    --->    Fe3+  +  Cr3+

.

                                            6 Fe2+   +   Cr2O72-  + 14 H+   --->   6 Fe3+   +  2 Cr3+  +  7 H2O

    


Svar #3
27. marts 2011 af emms (Slettet)

TUSIND TAK! Du aner ikke hvor meget det lige hjalp mig! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2011 af Loval (Slettet)

#1 Nu skal jeg selv til skriftlig bioteknologi-eksamen imorgen, så jeg ville øve mig lidt på det med redoxreaktioner, da det ikke just er min stærke side.

Jeg er med så langt, at jeg forstår oxidationstallene. Ud fra dem ser vi, at Mn bliver reduceret med 2 (fra 6 til 4), mens S oxideres med 2 (fra 4 til 6).

Derfra kommer mit problem så: Når den samlede stigning er lig med det samlede fald, hvorfor så afstemme med OH-?
Er det, fordi vi ellers mangler noget oxygen, for at ligningen går op?

Og normalt afstemmer man med H+ (for en sur opløsning) og OH- (for en basisk opløsning) på reaktantsiden (venstre side) - hvordan ved du, at det skal på produktsiden (højre)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2011 af mathon

@ #4

da pH = 9 er
                            er det i eller ender det i basisk opløsning,
                            hvorfor der skal afstemmes med OH-.
                           

da
                          SO32-   +    MnO42-     --->   SO42-  +   MnO2
ladning:                      -4                       --->           -2
 
der mangler således
negativ ladning
på højre side,
hvorfor der på højre
side skal afstemmes med OH-.

Der mangler så hydrogen på
venstre side. Dette afstemmes med H2O,
hvorefter oxygen kontrolleres.


Skriv et svar til: Afstemning af redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.