Matematik

Reducer udtrykket

27. marts 2011 af sa-123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa - Jeg sidder og hygger mig med nogle matematik opgaver og er gået lidt i baglås med 2 af opgaverne:

1) Reducer udtrykket: a^2 - b^2 - (a+b)^2 + 2ab

Jeg har gjort det her:

a^2 - b^2 - a^2 + b^2 + 2ab + 2ab

Hvor a^2 og -a^2 samt -b^2 og b^2 vil gå ud med hinanden og tilbage står = 2ab + 2ab = 4ab

2) Bestem tallet t, så vektorerne a og b er ortogonale

a= (1, -2t)

b= (5t - 1, 3)

Og hvordan skulle jeg bestemme tallet t, hvis vektorerne skulle være parallelle og ikke ortogonale?

Hvis i gider hjælpe, så vil jeg blive rigtig glad, tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2011 af NejTilSvampe

 for ortogonale vektorer gælder der at prikproduktet er 0

eller, at produktet mellem hældningerne (altså Δy/Δx) er -1. 

for parallelle vektorer er prikproduktet af den ene vektor med den andens tværvektor 0. 

eller determinanten er 0. Eller deres hældninger er ens. Vælg selv hvilke metoder du vil bruge.

Prikproduktet og determinanten er nok de mest populære løsningsmetoder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2011 af MLund92 (Slettet)

Hvis vektorerne er ortogonale, er deres skalarprodukt lig nul. 

Hvis du skal finde t så de er parallelle, "hatter" du den ene vektor og sætter skalarproduktet mellem de to vektorer lig nul og finder på denne måde t. Dvs. at den ene "hattet" nu er ortogonal på den anden vektor. Ligeledes vil de være parallelle, når ingen af dem er "hattet" 


Svar #3
27. marts 2011 af sa-123 (Slettet)

Okay takker - Jeg forstår det godt nu

Hvad mener du med "Hattet" eller "hatter"? :)

Er resultatet af den første opgave rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Når en vektor har hât på - er den "hattet"

Hvor er det rart for en gangs skyld at høre nogen sige:

"Jeg sidder her og hygger mig men nogle matematikopgaver"

i stedet for den sædvanlige jammer og klynk ;-)


Svar #5
30. marts 2011 af sa-123 (Slettet)

Okay mange tak

Ja, at lave matematik opgaver er da hyggeligt :D


Skriv et svar til: Reducer udtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.