Fysik

Problem med elektricitet

28. marts 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

På en cykels pærer er det påtrykt: (3W,6V)

Den ledning, der går ned til baglygten er af kobber og er 2 m lang.

a) Hvad er strømstyrken gennem pæren, når spændingsforskellen over den er 6 V. svar: 0.5 A

b) hvad er pærens modstand. svar: 12 ohm

c) hvor stor er resistansen af ledningen. svar: 0.6 ohm

d) Hvor mange procent af dynamoens energi år tabt i ledingen? Her er mit problem. Ved at udregne det hvor vi ved at resistansen er 0.6 ohm og strømstyrken 0.5 A får jeg effekten til: 0.15 Watt.

Men er det så den reelle samlede energi, hvis man siger at 3 W + 0.15 W ? Pæren bruger jo de 3 W, og derfor kan det samlede mængde effekt vel ikke være 3 W,  hvis 0.15 Watt går tabt i kobberledningen og pæren bruger 3 W ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2011 af peter lind

Du leverer energi til pæren via en kobberledning. Noget af denne energi nemlig 0,15 W går tabt som varme i kobberledningen. Resten bruges så af pæren. Der leveres så 3,15 W


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2011 af mathon

  c)                                                                          hin und zurück
            hvor stor er resistansen af ledningen. svar: 2·(0.6 Ω) = 1,2 Ω

  d)
            effekttab = ((0,30 W) / (3,3 W))·100% = 9,1%


Svar #3
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Super. Så tabet af energi til kobberledningen udregnes således:

(0.15/3.15)*100 right?


Svar #4
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

#2

Hvorfor 2*(o.6 ohm) , fordi strømmen også køre tilbage? øhhhh


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2011 af peter lind

#3 ja


Svar #6
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

# 5

Men kan det passe at jeg, som det bliver sagt i #2 skal gange modstanden med 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2011 af peter lind

Du har jo ikke angivet data eller hvordan du har fundet modstanden, så det kan jeg ikke svare på.


Svar #8
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Modstanden har jeg fundet ved:

ρ * ( l) /(pi/4)*d^2'

hvor at ρ er resistiviteten for kobber, længden af ledningen i m og d diameteren af ledningen i m

0.0155*10^-6*ohm*m* ( 2m/(pi/4)*(0.00025 m)^2) = 0.6 ohm


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2011 af peter lind

hvis det er det der er givet i opgaven og ikke andet kan jeg ikke se det skal ganges med 2


Svar #10
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Der er ikke opgivet flere oplysninger



Skriv et svar til: Problem med elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.