Matematik

Simpel opg med lineær funktion

16. maj 2005 af Veeand (Slettet)
God formiddag.

Jeg kan simpelthen ikke få den her opg til at makke ret.

Vi har at (250;6,5) (400;475)
Om sammenhængen gælder at:

V=a*log(t)+b

Og a og b skal bestemmes.

SÅ jeg ville sige: 6,5= a * log(250) og så isolere a. Men det giver slet ikke det ønskede resultat på 80,5.

Hvor er det gået galt?

På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

du har to ligninger med to ubekendte.. Du glemmer at indsætte b i det du opskriver:

6,5=a*log250 + b OG 475=a*log400 + b

Svar #2
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Hvad er skridtet så herfra? Kan jge gange hvert led med 1,6? Da 250*1,6=400?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

du ´har her et lineært ligningssystem, som du kan løse ved fx. substitution. Du isolerer fx b i den første, og indsætter det fundne i den næste, hvorefter kun a er ukendt, som kan isolerets, hvoraf b kan findes

Svar #4
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Dvs:

250=a*log(6,5)+b <=> b= a*log(6.5)/250, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

nej.
b=250-a*log(6,5)

Svar #6
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Det kan jeg slet ikke få til at passe. Det er formodentlig min udregning:

b= 250-a*log(6,5)
400= a*log(475)+(250-a*log(6,5)

Er det korrekt hertil?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

du har byttet rundt på koordinaterne.

Svar #8
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

hov nej, det var min fejl helt oppe fra første indlæg, så: (6,5;250) og (475;400).

Men er det rigtigt dertil?

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

ja, så er det korrekt. Så skal du bare isolere a

Svar #10
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Det er så herfra det begynder at bøvle med mig igen.

Hvordan kan jeg isolere a, når de går ud med hinanden?

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

det gør de da heller ikke.. log(475) er da ikke = log(6,5)

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

jeg får a=80,48 og b= 183,0

Svar #13
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

jamen så får du også det rigtige, bare sørgeligt at jeg ikke gør...

hvad søren er det jeg gør galt?

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. maj 2005 af frodo (Slettet)

400= a*log(475)+(250-a*log(6,5)
<=>
150=a(log475 - log6,5) = alog(475/6,5)
<=>
a=150/log(475/6,5)

indsættes i b=250-a*log(6,5)

og derved giver b vist 184,58 i stedet. Beklager

Svar #15
16. maj 2005 af Veeand (Slettet)

tusind tak skal du have, nu kan jeg se hvor det gik galt!

Skriv et svar til: Simpel opg med lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.