Matematik

Ligninger

01. april 2011 af Jens1887 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Vi har nogen lignings opgaver, som vi skal ha' hjælp til, og det ville være dejligt hvis der var nogen, der gider at bruge 5 min på at forklare os hvordan vi kan klare opgaverne. Da vi er virkelig dårlig til matematik

 Opgave 1:
Løs ligningerne:
a. 2x + 13 = 23 – 5x
b. 7x – 5 = 3x + 19
c. 5(x + 2) = 3x + 26
d. 3(x – 5) = 4(2x + 15)
e. x(3x + 1) + 4 = 3x(5 + x)
Opgave 2:
Løs ligningerne:
a. x 5 = 24
b. x 7 = 40
c. 3 • x 4 = 24
d. (x + 2) 5 = 100
e. (2x – 3)3 = 22
Opgave 3:
Løs ligningerne:
a. 3 x = 5
b. 7 x = 112
c. 5 • 2 x = 55
d. 0.5 x + 7 = 9
e. 3 (x+2) = 300
Opgave 4:
Løs ligningerne:
a. 3(x + 5) + 7 = 2(x + 10) + x + 2
b. 5((x – 1) = 2(x + 3) + 3(x – 3)
Opgave 5:
Find ud af, hvad ”nulreglen” betyder og forklar den!
Løs ligningerne:
a. (x – 4) (x – 7) = 0
b. (x – 1) (x – 5) (x + 1) = 0
c. (2x – 6) (4x + 8) = 0
Lav en ligning, der har tre løsninger, nemlig x = 1, x = 2, x = 3.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2011 af MarkH83 (Slettet)

Hej..

Når du skal løse ligningerne, drejer det sig om at "x" skal stå alene på den ene side af lighedstegnet...

Altså:

2x + 13 = 23 – 5x

For at få "x"'erne samlet på den ene side, kan du trække fra, ligge til, gange og dividere.. Du skal blot huske at gøre det samme på begge sider af lighedstegnet.. Hvis vi her forsøger at samle "x"erne på venstre side af lighedstegner, skal vi først have trukket 13 fra på hver side:

2x+13-13=23-5x-13

Vi har nu:

2x=10-5x

Vi skal nu have x'erne samlet, så vi ligger 5x til på begge sider:

2x+5x=10-5x+5x

Så vi nu har:

7x=10

Til sidst skal vi have x til at stå alene, og derfor skal vi dividere med 7 på begge sider, altså:

7x/7=10/7

Resultatet bliver så

x=10/7 (eller 1.4285714285)

Håber det hjælper.. :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. april 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Lad os tage et eksempel med en ligning, hvor der indgår en parentes.

c) 5(x + 2) = 3x + 26

Vi starter med at gange ind i parentes og derefter trækker vi 10 fra på begge sider

5x + 10 -10  = 3x + 26 -10

tilbage har vi 5x på venstre side og på højre side 3x + 16

Nu trækker vi 3x fra

5x - 3x + 3x = 3x -3x + 16

Vi har trukket 3x fra

2x = 16

For at fjerne x skal vi dele med 2 på begge sider

2x/2 = 16/2

x = 8


Svar #3
01. april 2011 af Jens1887 (Slettet)

 Jeg vil gerne sige tak til jer to, for at bruge jeres tid på at komme med nogen gode forklaringer :).

Mange tak


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.