Matematik

Analytisk geometri og vektorer på A-nievau

06. april 2011 af sp3ci41 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej,

jeg har de her opg., som jeg slet ikke kan finde finde ud af. De er virkelig noget af en udfordring.

Håber nogle kan hjælpe. Har vedhæftet dokumentet.

Vedhæftet fil: Opgavesæt 19.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
06. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kan vedhæfte filen i .doc eller .pdf format, er der flere, der har mulighed for at hjælpe.


Svar #2
06. april 2011 af sp3ci41 (Slettet)

 Så er den i PDF. Håber du kan hjælpe

Vedhæftet fil:Opgavesæt 19.pdf

Brugbart svar (2)

Svar #3
06. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 1.13: opskriv ligningen for kuglen med centrum i P og med radius 5

Opg 2.13:
Der gælder, at DP = (1/3)DB , og PQ = (3/4)PC . Så har vi, ved at gøre brug af indskudsreglen,

AQ = AP + PQ = AP + (3/4)PC = AD + DP + (3/4)(PA + AC)

      = AD + (1/3)DB + (3/4)(-AP + AC)

     = AD + (1/3)(DA + AB) +(3/4)(-AD - DP + AC)

     = AD -(1/3)AD + (1/3)AB -(3/4)AD -(3/4)(1/3)DB + (3/4)AC

     = (2/3)AD + (1/3)AB -(3/4)AD -(1/4)DA -(1/4)AB + (3/4)AC

     = ((2/3) - (1/2))AD +(1/12)AB + (3/4)AC

     = (1/12)AB + (3/4)AC + (1/6)AD


Svar #4
06. april 2011 af sp3ci41 (Slettet)

 Tusind tak Andersen11,

I opg. 4.12 kan punktet P jo ligge overalt på liniestykket AB, så hvordan skal jeg beregne koordinatsættet til P? 


Brugbart svar (2)

Svar #5
06. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Punktet P ligger også i planen z = 0, dvs. dets z-koordinat skal være lig med 0.

Der skal gælde, at AP = t·AB . Bestem nu t, så OP har z-koordinat lig med 0.


Svar #6
06. april 2011 af sp3ci41 (Slettet)

 Okay Andersen, har lavet alle opgaver nu undtagen 4.12 og 4.14. Og kan virkelig ikke se hvordan de skal løses, selvom du er kommet med en ellers så fin forklaring for 4.12. Hvis det ikke er til besvær, kunne du så tænke dig at uddybe de sidste 2 opgaver?


Brugbart svar (2)

Svar #7
06. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vedr. Opg 4.12 , skal der gælde, at vektoren OP står vinkelret på enhedsvektoren k (den ene af de tre basisvektorer) , dvs k = (0 ; 0 ; 1) , og dermed

OPk = 0 , eller

(OA + AP)•k = 0 , dvs

(OA + t·AB)•k = 0, hvoraf

t = -(OAk) / (ABk) .

Dermed har vi

OP = OA + t·AB = OA - ( (OAk)/(ABk) ) AB

      = (-1 ; 4 ; 2) - (2/(-6))·(2 ; 1 ; -6)

      = (-1 ; 4 ; 2) + (2/3 ; 1/3 ; -2)

      = (-1/3 ; 13/3 ; 0)


Brugbart svar (2)

Svar #8
06. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opg. 4.14

Beregning af vektorerne TA, TB, og TC skulle vel ikke volde nogen problemer (endepunktets koordinater minus begyndelsespunktets koordinater).

Dernæst skal man finde skæringspunkterne for hvert af liniestykkerne TA, TB, og TC med planen z = 4, dvs. samme problemstilling som i Opg. 4.12 .


Svar #9
07. april 2011 af sp3ci41 (Slettet)

 Tusind tak Andersen, 

har nu også løst 4.14 med success. Kan det passe, at t= -(2/3)?

Tusind tak for hjælpen. Er dig evig taknemmelig!


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

I 4.12 fandt jeg t = -(2/(-6)) = 1/3 .

I 4.14 vil der være en tilsvarende t-værdi for hvert af liniestykkerne TA, TB, og TC, dvs forskellige værdier for hvert liniestykke.


Svar #11
07. april 2011 af sp3ci41 (Slettet)

 men t bliver da nødt til at være -(2/3), hvis alle punkter skal ligge på z=4?


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, i denne opgave er det således, fordi alle tre punkter A, B, og C har z-koordinat 0. Hvilken værdi t har, afhænger af, hvorfra man regner t .


Skriv et svar til: Analytisk geometri og vektorer på A-nievau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.