Fysik

min mareridt - radioaktivitet regning i fysik

24. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg kan ALDRIG finde ud af spørgsmål hvor radioaktivitet indgår. 

kan nogle please hjælpe mig følgende opgave? 

hvordan skal jeg gribe det an? 

Hospitalerne får 82Rb fra en isotopgenerator. Isotopgeneratoren indeholder et
radioaktivt stof, der henfalder til 82Rb ved elektronindfangning.


a) Opstil reaktionsskemaet for dannelse af 82Rb i isotopgeneratoren.


En patient får indsprøjtet en væske, der indeholder 82Rb med aktiviteten 1,48 GBq ved
tidspunktet for indsprøjtningen.


b) Hvor mange henfald af 82Rb vil der ske i væsken i løbet af de første
4,0 minutter efter indsprøjtningen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

a) Læs op på elektronindfangning (eller kort sagt: elektron på venstre side) og lav et reaktionsskema, der overholder bevarelse af nukleontal, ladningstal og leptontal.

x + e --> Rb-82 + y

Har du nogle bud på hvad der skal stå på x og y's plads?

b) Du skal bruge henfaldsloven og sammenhængen mellem aktivitet og antal kerner:

A = k * N

N = N0 * e^(-k*t)

Du har A0 og du kan finde k ud fra halveringstiden (databogen). Derved kan du finde N0, indsætte i henfaldsloven og finde N til t = 4,0 minutter. Hvis du trækker de to tal fra hinanden, finder du forskellen, som er antallet henfaldne kerner:

Nhenfaldne = N0 - N

Giver det mening? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2011 af peter lind

a) Ved elektronindfangning falder atomnummeret med 1. Massetallet er uforandret

b) Har du ikke halveringstiden eller lignende?


Svar #3
24. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

b-delen giver mening, men ikke a-delen. 

nej jeg har ikke fået givet halveringstiden MEN denne kan findes i databogen eller lige nu ligger den langt væk, så jeg finder den blot på nettet. 


Svar #4
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

dog er jeg stadig lidt i tvivl. 

jeg har fundet halveringstiden T1/2 = 75 s

og dermed k = 0.0092242 Hz (ved ikke om enheden passer, men lige netop i radioaktivitet halter TI lidt) 

hvis jeg indsætter k i formelen for henfaldskonstanten kender vi jo ikke N og N0. så hvordan findes N0 når der er to ubekendte? 

skal jeg måske først finde N ved 

A = k * N 

N = 1.60139E8 

og dermed finde N0? 

og hvorfor skal jeg trække dem fra hinanden for at få resultatet? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #4

Du kender aktiviteten til starttidspunktet, A(1,48 Gbq). Deraf kan du finde N0 idet:

A0 = k * N0

Du indsætter N0 og de 4 minutter (omregnet til sekunder) i henfaldsloven og får N.

N0 = antal kerner til tiden 0

N = antal kerner til tiden 4 minutter

Altså må forskellen mellem de to være antallet af kerner, der er henfaldet i mellemtiden.


Svar #6
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

ah okay. nu føler jeg lidt dum :) tak for det. 

a-delen forstår jeg dog stadig ikke helt. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Tja du kender vel til hvordan man betegner et stof i en reaktion:

Nukleontal (massetal) foroven og ladningstal (også kendst som protontal, grundstofnummer etc.) forneden.

Fx for en elektron: 0-1 e og for Rb-82: 8237 Rb 

Isotopens nummer (i dette tilfælde 82) angiver massetallet. Protontallet er altid det samme, ellers er det et andet stof.

Nu har du så en reaktion:

abx + 0-1 e --> 8237 Rb + y

Jeg kan afsløre at y her er en neutrino (bevarelse af leptontal), som frigives pga. elektronen. Neutrinoer har ingen masse eller ladning. Du skal nu finde det stof, der opfylder "regnestykket", så nukleontallet og ladningstallet er ens på begge sider. Dvs.:

b - 1 = 37 <=> b = ?

a + 0 = 82 <=> a = ?

Og så finde det pågældende stof, der matcher.


Svar #8
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

#7 - tak for det. nu er det mere klart.

 jeg planlægger at læse op selv, især mht. regning med radioaktivitet inden fredag, hvor jeg skal op. 

kan det desuden passe at antallet af henfald der sker i væsken i løbet af de første 4 minutter er 1.427*108


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2011 af mathon

                         8238Sr     + 0-1 e    --->    8237Rb   +   karakteristisk røntgenstråling

       T½(8238Sr) = 25,6 d

                         N = No·(1/2)t/25,6


Svar #10
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

mathon, du forvirrede mig lidt :) 

jeg får det samme som dig mht. til at skrive reaktionsskemaet op. 

men hvorfor har du skrevet halveringstiden for Sr op? og det efterfølgende udtryk? 


Svar #11
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

er det rigtigt løst: 

a)

ved en elektronindfangning omdannes en proton til en neutron, hvilket sker i følgende proces 

11p + 0-1e ---> 8237Rb + v 

8238Sr + 0-1e ---> 8237Rb + v

b) 

A0 = k * N0 

N = N0 *e^(-k*t) 

A0 er kendt og henfaldskonstanten k findes ved hjælp af sammenhængen mellem k og halveringstiden for Rb 

Rbs halverings tid findes 

T1/2 = 75 s 

T1/2 = ln(2) / k 

k = 0.009242 Hz 

Der kan N0 findes 

N0 = 1.60139E8 

Denne værdi for N0 indsættes i formelen for henfaldsloven så N kan bestemmes til t = 240 s 

N = 1.42713E8 

Dermed kan forskellen mellem N og N0 findes 

N0 - N = 1.42713E8 

Altså sker der 1.42713E8 henfald i væsken de første 4 min efter indsprøjtningen. 


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du har glemt at omregne de 1,48 Gbq til bq.

1 Gbq = 10^9 bq

Ellers er det rigtigt


Svar #13
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

ok, hvis jeg gør det, får jeg 1.42713E11 

får du også det eller? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ja, det har jeg også fået. Dog kun med to betydende cifre (pga. 4,0 minutter)


Svar #15
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg havde antaget at G = 106

men det er 109 kan jeg forstå


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Jep.

M er 10^6


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. maj 2011 af krattie (Slettet)

den med henfald af kerne skal man integrere:)


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #17

Du har ret, man kunne også have integreret henfaldsloven for aktivitet. N = 0240 (A0*e(-k*t)) dt

Man får samme resultat, men det havde nok taget kortere tid ;)


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. maj 2011 af krattie (Slettet)

;)

jeg har været til fysikeksamen i dag og har dummet mig BIG TIME :(


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #19

Ærgerligt, ærgerligt... :(

Er det noget du vil tale om? Måske er det ikke så slemt som du tror det er :) 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.