Matematik

3 ligninger med 3 ubekendte

06. september 2011 af anonym1996 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er gået i stå med den her opgave, er der nogen der kan fortælle mig hvad der er jeg gør forkert?

Lign 1: 2x + 7y + 5z = -3
Lign 2: 4x + 4y + 6z = 16
Lign 3: 2x + 5y + 4z = 1

Lign 1:
2x+7y+5z= - 3
2x+7y=-5z - 3
2x=-y7 - 5z - 3

Lign 2:
(2*-y7 -5z -3) + 4y + 6z = 16 =
-14y - 10z – 6 + 4y +6z = 16 =
-10y - 4z – 6 = 16
-10y - 4z = 22
-10y = 22 + 4z
-5y = 11 +2z

Lign 3
2x + 5y + 4z = 1 =
-7y + 5y - 3 -11 -2z +4z = 1 =
Her går jeg i stå. 

 


Svar #1
06. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

 ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2011 af Hansenhans123 (Slettet)

Du skal bare bruge hjernen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2011 af Hansenhans123 (Slettet)

Slettet

Svar #4
06. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

Har du måske svaret? ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2011 af Super Friis (Slettet)

1) Tag den første ligning og isoler x som funktion af y og z. Indsæt da denne værdi i stedet for x i anden ligning. 

2) Tag den anden ligning og isoler y som funktion af  z

3) Indsæt værdien for y som funktion af z i den tredje ligning, og du har en ligning med en ubekendt, som løses relativt simpelt.


Svar #6
06. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

#5 det er også det jeg har prøvet, men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med -7y i lign 3.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo samme opgave, som kører i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1063041 . Der er ingen grund til at starte en ny tråd med den samme opgave. Fortsæt i stedet diskussionen i den oprindelige tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Når du indsætter 2x = -7y -5z -3 i Lign 2, skal du jo gange 2·(-7y -5z -3) ud og sætte det ind i stedet for de 4x .

Og i Lign 3, skal (-7y -5z -3) så skrives i stedet for de 2x . Du skifter tilsyneladende fortegn på leddet med y.


Svar #9
06. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

Således? 

Jeg er stadig itvivl, da i lign 2 skriver jeg at -5y = 11 +2z. Jeg skal jo finde hvad -2y er lig med i lign 3, det kan jeg da ikke gøre med det jeg har i lign 2?


Lign 1:

2x+7y+5z= - 3
2x+7y=-5z - 3
2x=-y7 - 5z - 3

Lign 2:

2(-y7 -5z -3) + 4y + 6z = 16 =
-14y - 10z – 6 + 4y +6z = 16 =
-10y - 4z – 6 = 16
-10y - 4z = 22
-10y = 22 + 4z
-5y = 11 +2z

Lign 3

2x + 5y + 4z = 1 =
-7y - 5z - 3 + 5y + 4z = 1 =
-2y -z -3 = 1
-z -3 = 2y +1
-z = 2y + 4
z = -2y -4


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det ser rigtigt ud. Så har du nu de to ligninger

5y + 2z = -11
2y + z = -4

Gang den sidste ligning med 2 og træk dem fra hinanden.


Svar #11
11. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

Således?

5y-(2y*2) + 2z-(z*2) = -11-(-4*2) 

y = -3

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, netop.


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2011 af Walras

#11 Korrekt. Hvad er da z? Og derefter hvad er da x?


Svar #14
11. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

 

 

Lign 1: 2x + 7y + 5z = -3
Lign 2: 4x + 4y + 6z = 16
Lign 3: 2x + 5y + 4z = 1

Lign 1:

2x+7y+5z= - 3
2x+7y=-5z - 3
2x=-y7 - 5z - 3

Lign 2:

2(-y7 -5z -3) + 4y + 6z = 16 =
-14y - 10z – 6 + 4y +6z = 16 =
-10y - 4z – 6 = 16
-10y - 4z = 22
-10y = 22 + 4z
-5y = 11 +2z

Lign 3

2x + 5y + 4z = 1 =
-7y - 5z - 3 + 5y + 4z = 1 =
-2y -z -3 = 1
-z -3 = 2y +1
-z = 2y + 4
z = -2y -4

De to ligninger er nu:

5y + 2z = -11
2y + z = -4

5y-(2y*2) + 2z-(z*2) = -11-(-4*2)

y = -3

Der er nu kun en ligning:

2y+z = -4

2*-3+z = -4

-6+z = -4 

z = 2


x = 4
y = -3
z = 2

2*4 + 7*-3 + 5*2 = -3
4*4 + 4*-3 + 6*2 = 16
2*4 + 5*-3 + 4*2 = 1

Tak for hjælpen, jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke løste den noget før! :o)


Skriv et svar til: 3 ligninger med 3 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.