Kemi

teoretisk tilsætnings beregning via pufferligningen

07. oktober 2011 af oO-diaz-Oo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

vi har lavet et forsøg hvor vi har fremstillet 2 puffer: En acetatpuffer og en phosphatpuffer. begger puffer er henholdsvis på ca 100 mL og har en koncentration på 0.100 M

phosphatpufferen:

Der skal fremstilles 100 mL af en phosphatpuffer bestående af HPO42− og H2PO4− med pH = 7,21. Totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,100 M (dvs. [HPO42− ] + [H2PO4] = 0,100 M). Det kan anvendes, at pKa(H2PO4-) = 7,21.

Beregn hvor meget Na2HPO4 · 2H2O og NaH2PO4 · 2H2O, der skal afvejes til dette formål. 

vi beregnede at vi skulle bruge helnholdsvis:

 

0.786 g Na2HPO4 · 2H2O

0.883 g NaH2PO4 · 2H2O

vi fik også at koncentrationen af de 2 salte, hver har en koncentration på 0.05 M, da pks er den samme som ph i dette tilfælde, så derfor vil vi have log(nb/ns) til at give 0 i pufferligningen. 

 

Natriumacetatpufferen

Der skal fremstilles 100 mL af en acetatpuffer bestående af CH3COO− og CH3COOH med pH = 5,75.
Totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,1 M. Det kan anvendes, at pKa(CH3COOH) = 4,75.

Beregn hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes til dette formål.

dette blev beregnet til: 

1.36 g CH3COONa · 3H2O,

 

Den afvejede natriumacetat opløses i 90 mL vand.

 

Beregn hvilket volumen 0,100 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,75.

Via pufferligningen beregnede vi at der skulle tilsættes 9.09 ml 0.1 M HCl

 

Praktisk del.

vi udtager 2* 10 ml af phosphatpufferen og titere de første 10 ml indtil pH har ændret sig 1,5  med 0.05 M NaOH. Det samme gøres med de næste 10 ml, hvor vi denne gang titrere med 0,05 M HCl   

Vi giver acetatpufferen samme tur. 

Vi får så 4 flotte grafer når vi tegner det ind i excel.

 

Nu er det så at vores problem kommer når vi skal henholde teori med praksis.

Vi skal så teoretisk beregne  hvor meget 0,05 M HCl  og henholdsvis NaOH, der skal tilsættes til hvert puffersystem, for at pH ændres én enhed fra den oprindelige værdi og sammenligne det med vores praktiske opnået resultater.

 

Nogle det kan hjælpe os videre. Vi har en ide om at vi skal regne det på præcis samme måde, som da vi regnede hvor mange mL 0.1 M HCl Vi skulle bruge til at få en start pH på 5.75 ved acetatpufferen. Vi kan bare ikke få det til at passe eller  gør vi  måske noget  galt i vores før og efter skema eller bruger forket pks værdier i pufferligningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2011 af mathon

se
 

                           

Vedhæftet fil:stofmængder_1.doc

Svar #2
07. oktober 2011 af oO-diaz-Oo (Slettet)

Dette hjælper mig desvære ikke videre da jeg har løst denne del af opgaven :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:stofmængder_1_2.doc

Svar #4
07. oktober 2011 af oO-diaz-Oo (Slettet)

ja det forstår jeg godt, men det giver bare ingen mening da vi slet ikke kom op på de mængder da vi titrerede. på de puffer 


Svar #5
07. oktober 2011 af oO-diaz-Oo (Slettet)

#3

ved titrering med 0.05M NaOH på phosphatpuffer med en praktisk start pH på 6.77 bruger vi ca. 7.8 ml  for at ændre pH med en 1

Ved titrering med 0.05M HCL På phosphatpufferen brugte vi 8.9 ml til at ændre pH med 1

ved en titreting  med 0.05M NaOH på acetatpufferen med en praktisk start pH på 5.67 brugte vi 1.5 ml for at ændre pH med 1

ved en titreting på acetatpufferen med 0.05M HCl brugte vi 7 ml til at ændre pH med 1 

 

Så kan slet ikke få det til at harmonere med de høje volumener vi teoretisk beregner som skal tilsættet for at ændre pH med 1


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2011 af mathon

i din arbejdsgangsbeskrivelse var ændringen af pH nu 1,5
se
 

Vedhæftet fil:stofmængder_1_2_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Hej mathon

Hvordan kommer du fra pufferligningen til :

c(b)/c(s) = 10pH-pKs

?


Skriv et svar til: teoretisk tilsætnings beregning via pufferligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.